ГоловнаПолітика

Верховний Суд відмовився порушувати справу через призначення Богдана головою АП

Суд розцінив позов як необґрунтований.

Верховний Суд відмовився порушувати справу через призначення Богдана головою АП
Фото: Анна Стешенко

Верховний Суд України відмовився відкривати провадження через призначення президентом України Володимиром Зеленським Андрія Богдана головою своєї Адміністрації.

У висновку від 29 травня 2019 року у справі № 9901/284/19 позов до Володимира Зеленського Верховний Суд розцінив як необґрунтований, повідомляє прес-служба ВС.

"Верховний Суд відмовив у відкритті провадження у справі, мотивуючи тим, що право на оскарження індивідуального акта суб'єкта владних повноважень надано особі, щодо якої цей акт прийнятий або прав, свобод та інтересів якої він безпосередньо стосується (тобто самому Богдану, - ред.)", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, оскільки позивач не є учасником (суб'єктом) правовідносин за призначенням Богдана головою Адміністрації президента України, то такий указ не породжує для позивача права на захист, тобто права на звернення з цим позовом.

Нагадаємо, 21 травня президент Володимир Зеленський призначив головою своєї Адміністрації Андрія Богдана, який є його радником з юридичних питань і юристом олігарха Ігоря Коломойського.

Нагадаємо, Богдан займав "люстраційну" посаду урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики в період з 25 жовтня 2010 року по 22 лютого 2014 року, а також під час Революції гідності і звільнився за власним бажанням.

Посада голови Адміністрації президента України передбачена п. 5 ч. 1 ст. 2 Закону України "Про очищення влади" як посада, за якою здійснюються люстраційні заходи.

Сам Богдан вважає, що не підпадає під люстрацію, бо після прийняття закону посада голови Адміністрації президента і його заступників була виведена з державної служби. Він вважає, що оскільки не є державним службовцем, закон про люстрацію на нього не поширюється.

24 травня в Касаційний адміністративний суд Верховного Суду надійшло дві позовні заяви про незаконність призначення Андрія Богдана головою АП. Одну заяву подала громадська організація "Суспільний люстраційний комітет", іншу - фізична особа. Справи зареєстровані під номерами 9901/283/19 і 9901/284/19.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram