ГоловнаПолітика

Профільний комітет схвалив проект Виборчого кодексу до другого читання

Розгляд чотирьох тисяч правок може розтягнутися на тижні.

Профільний комітет схвалив проект Виборчого кодексу до другого читання
Фото: 112.ua

Комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя рекомендує парламенту розглянути в другому читанні і в цілому проект Виборчого кодексу (№3112-1).

Відповідне рішення було прийнято на засіданні комітету в середу.

"Комітет вирішив не виносити рішення щодо кожної з 4 тис. поправок, тому що ми б цей комітет продовжували ще 2 тижні ... Рішення комітету є таким, що таблиця до другого читання передається в сесійну залу. Очевидно, з наступного пленарного тижня, вже з вівторка (4 травня), Виборчий кодекс почне розглядатися в пленарному залі", - сказав журналістам член комітету Олександр Черненко.

Депутат прогнозує, що розгляд документа займе три пленарні тижні.

Нагадаємо, Виборчий кодекс було прийнято в першому читанні в листопаді 2017 року мінімально необхідною кількістю голосів.

Кодекс об'єднає в собі положення п'яти законів: про вибори президента, про вибори народних депутатів, про місцеві вибори, про Центрвиборчком і про державний реєстр виборців.

Цей кодекс розробляли на базі проекту, підготовленого робочою групою під керівництвом Юрія Ключковського та зареєстрованого ще в березні 2010 року. Тоді над кодексом працювали провідні фахівці з виборчого законодавства, документ отримав позитивний висновок Венеціанської комісії.

Кодекс передбачає відмову від мажоритарної системи виборів і перехід на пропорційну з відкритими партійними списками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram