ГоловнаПолітика

Яценюк: дефолт - це клінічна смерть економіки

Лідер "Народного фронту" наголосив, що іншої альтернативи, ніж програма з МВФ, немає.

Яценюк: дефолт - це клінічна смерть економіки
Арсений Яценюк
Фото: nfront.org.ua

Лідер "Народного Фронту" Арсеній Яценюк вважає, що дефолт - це банкрутство України і кожного громадянина.

Про це повідомляється на сайті політсили.

"Прочитав реакцію команди президента Зеленського на слово "дефолт", - сказав Яценюк. Він нагадав, що в 2014 році на посаді прем'єр-міністра заявив у парламенті: "Аргентина оголосила дефолт. Україна його не оголосила і не оголосить".

"У державній казні було 108 000 гривень і 73 мільярди доларів боргів, які не я брав. Коли пішов з посади, то залишив у скарбниці 90 млрд гривень і зменшив борги на 7млрд, до 67 млрд доларів", - додав лідер "НФ".

Уряд Яценюка провів реструктуризацію, списав частину боргів і відтермінував початок виплат на чотири роки: "Цей термін закінчується наприкінці цього року".

"Я не пішов на дефолт, тому що це - банкрутство України і кожного громадянина. Дефолт - це не просто відмовитися від зобов'язань української держави. Дефолт - це падіння курсу гривні, який не має меж. Дефолт - це інфляція більш ніж 10 тис., як було в 1990-х роках. Дефолт - це безробіття. Дефолт - це клінічна смерть економіки", - наголосив Яценюк.

Він наголосив на важливості того, щоб президент Володимир Зеленський сформував свою економічну програму і програму з Міжнародним валютним фондом.

"МВФ - це не благодійна організація. І коли говорять, що МВФ чогось вимагає, - МВФ нічого не вимагає. Міжнародний валютний фонд дає гроші під 1%, на відміну від зовнішніх ринків, де ми беремо під 9-10%. На кожні 10 мільярдах доларів запозичень Країна економить близько 1 мільярда доларів на рік. Це ті кошти, які ми спрямовуємо на армію, соціальний захист, капітальне відновлення країни", - пояснив Яценюк.

Лідер "НФ" наголосив, що для нього іншої альтернативи, ніж програма з МВФ, немає.

"Якщо у президента Зеленського є альтернатива - нехай її покаже", - сказав він.

Яценюк наголосив, що у зв'язку з тим, що оголошено дострокові парламентські вибори, а уряд пішов у відставку, програма з МВФ де-факто зупинена, а нова програма може з'явитися тільки після неконституційних дострокових виборів і формування нового Кабінету міністрів України. "А це - в кращому випадку - наприкінці 2019 року". - сказав лідер "НФ".

"Скажіть, як жити наступні п'ять років, як забезпечити зростання економіки і доходів українських громадян?",- запитав Яценюк.

Нагадаємо, бізнесмен Ігор Коломойський в інтерв'ю Financial Times виступив за оголошення Україною дефолту. Він запропонував рівнятися на Грецію і Аргентину і заявив, що не вважає дефолт чимось страшним.

(В 2015 році Греція стала першою розвиненою країною, яка не заплатила за кредитом Міжнародного валютного фонду, хоча і тимчасово). "Подивіться на Грецію, які красені, сказали: "500 млрд не повернемо", і все, до побачення. Його [грецький сценарій] потрібно було застосовувати ще в 2014 році, тому що країну розікрали під заступництвом, зокрема і Міжнародного валютного фонду, і під заступництвом всіх іноземних посольств", - заявив олігарх. За його словами, дефолт "ніколи і нікому не завадив".

Після цього Володимир Гройсман висловився, що уряд у жодному разі не повинен допустити дефолту. А Юлія Тимошенко заявила, що не бачить жодних передумов до цього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram