ГоловнаПолітика

Верховний Суд відмовився розглядати законність указу Зеленського про розпуск Ради

Перевірка конституційності всіх правових актів Ради і президента належить до повноважень КС.

Верховний Суд відмовився розглядати законність указу Зеленського про розпуск Ради
Фото: Макс Требухов

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду відмовився розглядати законність указу президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради.

Про це повідомила прес-служба суду у Фейсбуці.

"Верховний Суд відмовив у відкритті провадження за позовом до президента України Володимира Зеленського про визнання протиправним і недійсним Указу президента України від 21 травня 2019 року №303/2019 "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів" у зв'язку з тим, що розгляд такої справи належить до юрисдикції Конституційного Суду України", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що суд дійшов висновку, що перевірка на предмет відповідності Конституції всіх без винятку правових актів Ради і президента належить до повноважень КС.

Позивач обґрунтовує позовні вимоги тим, що дострокове припинення повноважень парламенту порушує його права як виборця, який брав участь у виборах депутатів 26 жовтня 2014 року і зацікавлений у безперервній і стабільній роботі Ради. Позивач стверджував, що призначення позачергових виборів на 21 липня також порушує його виборчі права (не тільки як виборця, але і як суб'єкта права на самовисування кандидатом у депутати), а саме перешкоджає його планами на відпочинок влітку.

Верховний Суд звернув увагу, що Кодекс адміністративного судочинства регламентує порядок розгляду не всіх публічно-правових спорів, а лише тих, які виникають у результаті здійснення суб'єктом владних повноважень саме управлінських функцій і розгляд яких безпосередньо не належить до підсудності інших судів.

У рішенні зазначено, що конституційний процес дострокового припинення повноважень Ради і участь у цьому процесі Президента не є формою реалізації його управлінських функцій і не може підпадати під контроль суду адміністративної юрисдикції.

Постанова може бути оскаржена у Великій палаті Верховного Суду протягом 15 днів з дня її ухвалення.

Нагадаємо, 20 травня Володимир Зеленський склав присягу президента України і офіційно розпочав виконання обов'язків. Під час своєї промови він заявив про розпуск Верховної Ради і запропонував чиновникам писати заяви про відставку, якщо вони не готові працювати на "благо поколінь".

21 травня Зеленський достроково припинив повноваження Ради і призначив позачергові вибори парламенту на 21 липня. 23 травня його указ був опублікований в офіційній газеті "Урядовий кур'єр" і набув чинності.

У Верховний Суд було подано три позовні заяви, якими оскаржується відповідний указ президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram