ГоловнаПолітика

В ООН виступили на підтримку рівної участі жінок у парламентських виборах

Координаторка системи ООН закликала до реалізації не менше 30% квоти для жінок-кандидаток у виборчих списках.

В ООН виступили на підтримку рівної участі жінок у парламентських виборах
Оснат Лубрани
Фото: Оснат Лубрани\FB

Координаторка системи Організації Об'єднаних Націй в Україні та координаторка з гуманітарних питань на підтримку рівної участі жінок у парламентських виборах Оснат Лубрані виступила на підтримку рівної участі жінок у парламентських виборах. Про це вона повідомила в себе на Facebook.

"З огляду на майбутні парламентські вибори, від імені ООН я хотіла б звернути увагу на важливість рівної участі жінок у виборах і їх представництва в наступному скликанні Верховної Ради", - зазначила Лубрані.

Вона також підкреслила, що жінки становлять 54% населення України, однак упродовж усієї історії вони тільки незначною мірою були представлені в уряді та Верховній Раді. До того ж, жінка ніколи не займала посади президента України.

В українській політиці жінки часто стикаються з проблемами того, що їх частіше оцінюють за зовнішнім виглядом, а не за ідеями і переконаннями.

За словами Лубрані, у суспільства зазвичай високі стандарти до поглядів і думок жінок.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш підтвердив, що гендерна рівність є питанням влади. Він сказав: "Ми все ще живемо у світі та культурі, де домінують чоловіки. Світ потребує паритету для зміни владних відносин суспільства".

Лубрані закликала до реалізації не менш ніж 30% квоти для жінок-кандидаток у виборчих списках політичних партій. "Фактичне забезпечення квот є життєво важливим для подолання ендемічної дискримінації і досягнення суттєвої рівності між жінками та чоловіками", - додала вона.

Координаторка системи ООН також звернула увагу на те, що недостатнє представництво жінок у політичному житті - не тільки питання несправедливості стосовно жінок. Це породжує нерівність і дискримінацію в усіх сферах життя, і стримує прогрес усього суспільства.

Відзначають, що Організація Об'єднаних Націй цінує всі політичні та юридичні досягнення, здійснені Україною для впровадження рівності між жінками та чоловіками. В ООН готові співпрацювати з жінками і чоловіками для досягнення соціальної справедливості та сталого розвитку в Україні.

Нагадаємо, 8 березня в Києві пройшов Марш жінок під гаслом "Солідарність і різноманітність. Разом проти насильства". Його учасники пройшли центральними вулицями столиці і завершили свою ходу на Поштовій площі.

Паралельно на акцію прийшли кілька десятків людей, які дотримуються традиційних цінностей.

Також проти Маршу жінок виступили кілька людей з "Братства" Дмитра Корчинського. В результаті між представниками двох акцій стався конфлікт, який переріс у бійку. Трьох найактивніших учасників конфлікту забрали в управління поліції для дачі пояснень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram