ГоловнаПолітика

"Народний фронт" закликав суддів КС не допустити тиску на себе під час розгляду указу про розпуск Ради

"Ми наполягаємо, що указ про розпуск є грубим порушенням Конституції".

"Народний фронт" закликав суддів КС не допустити тиску на себе під час розгляду указу про розпуск Ради
Фото: Максим Бурбак

Фракція "Народний фронт" закликає суддів Конституційного Суду під час розгляду депутатського подання про неконституційність розпуску парламенту керуватися винятково Конституцією України і не допустити тиску на себе.

Про це заявив керівник фракції Максим Бурбак під час виступу на погоджувальній раді, повідомляють на сайті політсили.

"Указ президента було видано винятково з політичною доцільністю. Разом з тим, Конституційний Суд повинен керуватися Конституцією і захищати її", - сказав він.

"Ми закликаємо суддів КС не допустити тиску на себе. Це вже було в історії України, коли КС змінив Конституцію України без волі парламенту та народу. Це рішення стало передвісником Революції гідності, оскільки наруга над Конституцією призвела до одноосібного захоплення влади Януковичем. І люди вийшли проти свавілля, диктатури, корупції і за свою свободу", - зазначив Бурбак.

Він нагадав, що минулого тижня фракція звернулася в КС з поданням про визнання невідповідним Конституції указу президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових виборів.

"Саме Конституційний Суд стає гарантом Конституції. Шановні судді, на вас уся відповідальність. Країна очікує рішення. Яким воно буде - або воно відкине Україну до часів Януковича, в правове безчинство і знущання з закону, або стане утвердженням демократії і законності в Україні? Ми віримо в рішення чесне, відповідальне, справедливе, зважене, з бездоганним дотриманням норм Основного закону", - підкреслив Бурбак.

Він зазначив, що юридичний факт - розпад коаліції - було зафіксовано 17 травня, після заяви фракції "Народний фронт" і оголошенням відповідної заяви з трибуни Ради.

"Саме тому ми наполягаємо, що указ про розпуск є грубим порушенням Конституції. Звертаємося до Конституційного Суду із закликом невідкладно розглянути наше подання в термін до 30 днів. Указ Президента було видано винятково з політичною доцільністю. Разом з тим, Конституційний Суд повинен керуватися Конституцією і захищати її", - наголосив Бурбак, додавши, що рішення КС має ґрунтуватися на принципі верховенства права, а не верховенства політичного рейтингу.

"Дострокові вибори не мають юридичних підстав у розумінні законодавства України. Це наша юридична оцінка", - резюмував Бурбак.

Нагадаємо, 21 травня Зеленський розпустив Раду 8-го скликання і призначив дострокові вибори на 21 липня.

Парламентська коаліція "Європейська Україна" була створена наприкінці 2014 року в складі БПП, "Народного фронту", Радикальної партії, "Самопомочі" і "Батьківщини". Три останні фракції з неї пізніше вийшли, після чого вже в 2016 році в складі більшості залишилося менш ніж 226 депутатів. Офіційно про розпад коаліції не оголошували до 17 травня 2019 року, поки з неї не вийшла фракція "Народного фронту".

Чергові вибори до Верховної Ради повинні відбутися 27 жовтня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram