ГоловнаПолітика

Аграрний комітет Ради не підтримає законопроект про заборону виробництва хутра

Цей закон має ознаки дискримінації окремих видів госпдіяльності.

Аграрний комітет Ради не підтримає законопроект про заборону виробництва хутра
Фото: gloss.ua

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин не підтримає прийняття Верховною Радою проекту Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення правового регулювання хутрового виробництва в Україні" № 10019 від 07.02.2019. 

Про це повідомив заступник голови комітету Олександр Бакуменко, передає УНІАН.

За його словами, цей закон, по-перше, має ознаки дискримінації окремих видів господарської діяльності, що порушує Конституцію України, а також запроваджує надмірне та необґрунтоване адміністративне навантаження на бізнес.

По-друге, прийняття зазначеного проекту закону матиме низку негативних наслідків економічного, соціального та екологічного характеру не лише для сільського господарства, а й для економіки України загалом.

Прийняття закону 10019 несе за собою посилення соціальної напруги у сільській місцевості внаслідок втрати працівниками своїх робочих місць та зростання ризику подальшої трудової міграції за межі України; повну залежність українських споживачів від імпорту сировини для легкої промисловості та готової продукції; скорочення українського експорту (оскільки всі 100% продукції експортується до ЄС) та зменшення валютних надходжень в Україну щонайменше в сумі 70 млн доларів США на рік; втрати бюджету за рахунок недоотримання податкових надходжень; погіршення інвестиційного іміджу України, а також необхідності здійснення виплати компенсації іноземним інвесторам у сумі, яка за попередніми оцінками складає близько 310 млн доларів США; погіршення стану екосистеми внаслідок виникнення проблеми належної утилізації 40 тис. тонн на рік відходів птахофабрик та рибопереробки. 

Ухвалення цього законопроекту сприятиме розвитку звірівництва в інших країнах, на сьогодні 22 країни Євросоюзу займаються звірівництвом. Серед країн-членів ЄС лідерами у цій сфері є Данія, Польща, Нідерланди, Швеція, Норвегія, Фінляндія, Литва, Латвія, Греція, Іспанія, Італія, Франція, Бельгія, Болгарія. Серед розвинених країн, які не входять до складу ЄС, лідерами із виробництва хутра є Канада  та США, а також Росія і Білорусь.

Нагадаємо, що Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин 18 грудня 2018 року прийняв рішення підтримати роботу вітчизняних звірогосподарств з виробництва хутра за умов додержання вимог законодавства з недопущення забруднення навколишнього середовища і захисту тварин від жорстокого поводження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram