ГоловнаПолітика

У ЦВК чекають рішення КС щодо указу про розпуск Ради до дня голосування 21 липня

62 депутати оскаржили в КСУ указ Зеленського про розпуск парламенту.

У ЦВК чекають рішення КС щодо указу про розпуск Ради до дня голосування 21 липня
Фото: Конституційний Суд України - офіційна сторінка

У Центральній виборчій комісії очікують винесення Конституційним судом рішення за конституційним поданням 62 народних депутатів про відповідність Основного закону указу президента України "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів" очікується до дня голосування, призначеного на 21 липня.

Про це повідомила секретар Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька в інтерв'ю ТСН.

"Дійсно, Конституційний суд розглядає такі подання протягом шести місяців. Як правило, сенат (КС - ред.) може прийняти рішення, що це питання є вкрай важливим - скоротити ці терміни і розглянути його до одного місяця", - цитує Бернацьку Інтерфакс-Україна.

Вона також зазначила, що для ЦВК дуже важливо, щоб КС якомога швидше розглянув подання народних депутатів.

"У будь-якому випадку, це рішення (КС - ред.) ми очікуємо до завершення виборчого процесу і до дня голосування, і з цим пов'язані його (рішення КС про конституційність указу про розпуск Ради - ред.) правові наслідки. Але для нас вони стануть зрозумілі, коли ми побачимо юридичну позицію Конституційного суду і куди він нас направить: чи дійсно він вкаже на конституційність або неконституційність указу. І, можливо, будуть якісь подальші кроки (приписані - ред.)", - сказала Бернацька.

Як повідомлялося, 24 травня в КС надійшло подання 62 нардепів щодо конституційності указу президента Володимира Зеленського про розпуск Ради VIII скликання і позачергових виборах.

Нагадаємо, 21 травня Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради 8 скликання і призначення дострокових виборів на 21 липня. Підставою для розпуску було зазначено відсутність коаліції у Верховній Раді.

Коаліція "Європейська Україна" була створена в кінці 2014 року в складі БПП, "Народного фронту", "Радикальної партії", "Самопомочі" і "Батьківщини". Три останні фракції з неї пізніше вийшли, після чого вже в 2016 році в складі більшості залишилося менш як 226 депутатів.

Однак офіційно про розпад коаліції не оголошувалося до 17 травня 2019 року, поки з неї не вийшла фракція "Народного фронту".

Чергові вибори до Верховної Ради повинні відбутися 27 жовтня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram