ГоловнаПолітика

Законопроект Зеленського про 3% бар'єр і скасування мажоритарки зареєстрований на сайті Ради

Президент вимагає скасувати змішану виборчу систему.

Законопроект Зеленського про 3% бар'єр і скасування мажоритарки зареєстрований на сайті Ради
Фото: volyanarodu.com.ua

Законопроект президента Володимира Зеленського про зниження прохідного бар'єра до Верховної Ради з 5% до 3% і скасування мажоритарки зареєстрований на сайті парламенту під №10319.

У разі його затвердження вибори депутатів здійснюватимуться на основі пропорційної системи (зараз - змішана пропорційно-мажоритарна) з обранням депутатів у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі за виборчими списками політичних партій.

У розподілі мандатів депутатів братимуть участь ті партії, виборчі списки яких за підсумками голосування набрали не менш ніж 3% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні (зараз - 5%).

Законопроект пропонує уточнити норму про проживання на території України, яка є однією з вимог для балотування. Вона дозволяє проживати на території країни всього півроку (180 днів) впродовж року.

Також уточнюються підстави і порядок утворення спеціальних виборчих дільниць, процедура оприлюднення окремих рішень з підготовки та проведення виборів народних депутатів України.

У пояснювальній записці йдеться, що законопроект Зеленського покликаний створити передумови для поновлення політичних еліт і появи в парламенті нових партій, зменшити вплив підкупу виборців і зловживання адміністративним ресурсом.

Нагадаємо, 21 липня в Україні відбудуться позачергові вибори в парламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram