ГоловнаПолітика

НФ запропонував Зеленському назвати кандидатуру прем'єр-міністра

Бурбак вважає, що підстав розпускати Раду немає.

НФ запропонував Зеленському назвати кандидатуру прем'єр-міністра
Максим Бурбак
Фото: nfront.org.ua

Керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак під час сьогоднішньої зустрічі голів парламентських фракцій з президентом Володимиром Зеленським нагадав президентові про неконституційність рішення щодо розпуску парламенту і закликав його запропонувати свою кандидатуру на посаду прем'єр-міністра. Про це Бурбак написав у Facebook.

"Свою розмову я почав з основ права. Можу спокійно про це говорити, тому що закінчив юридичний факультет Чернівецького університету", - зазначив він. Бурбак нагадав, зокрема, про базові положення теорії держави і права, про три гілки влади - законодавчу, виконавчу і судову та необхідність дотримання балансу між ними.

На його думку, розпускати парламент, тому що на це є "запит суспільства" - не аргумент.

"Сто років тому, в 1917-му, також був «запит» на «фабрики - робітникам», «землю - селянам», «ні - війні». Тоді ми заплатили високу ціну за такі «суспільні настрої». Україну окупувала радянська Росія. А потім був Голодомор, великий терор і знищення цвіту нації", - зазначив Бурбак.

"Нагадав про це Володимиру Зеленському. Тому що знаю, на парах з історії їм про це розповідали", - додав він.

Також Бурбак, за його словами, нагадав Зеленському зміст ст. 90 Конституції України, яка чітко визначає три підстави для розпуску парламенту. "Сьогодні жодної з них немає", - написав Бурбак.

При цьому він нагадав, що 17 травня фракція "Народного фронту" вийшла з парламентської коаліції "Європейська Україна": "Голова Верховної Ради оголосив про припинення існування коаліції і початок формування нової. Все відповідно до Конституції".

"Ми ініціювали початок консультацій про створення нової коаліції, які повинні тривати місяць - за законом. Тобто своїм указом про «розпуск парламенту» ви, пане президенте, зробите неможливим створення коаліції", - сказав він.

Крім того, керівник фракції НФ нагадав про відставку голови уряду, про яку вчора заявив Володимир Гройсман: "Оскільки президент учора вимагав негайної відставки уряду, я нагадав йому, що він повинен запропонувати свою кандидатуру на посаду прем'єра".

"Відповіді не почув. Мене це дивує. Адже якщо вимагаєш відставки уряду, отже готовий узяти відповідальність на себе і знаєш, як діяти далі", - написав Бурбак.

"А щодо сумнівних дострокових виборів до парламенту - ми готові", - зазначив керівник фракції НФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram