ГоловнаПолітика

Дострокові вибори Верховної Ради відбудуться 21 або 28 липня

Зеленський запропонував знизити бар'єр до 3% і скасувати мажоритарку.

Дострокові вибори Верховної Ради відбудуться 21 або 28 липня.

Про це повідомила перший віце-спікер Ірина Геращенко за підсумками консультацій в Адміністрації президента.

"Наскільки ми розуміємо, новий президент планує випустити указ не сьогодні, а в найближчі дні, щоб дотримати терміну, щоб вибори відбулися в неділю через 60 днів. Це або 21 липня або 28 липня", - сказала вона.

За її словами, вибори планують провести за новим виборчим законодавством.

Фото: Анна Стешенко

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко сказав, що він виступає за те, щоб вибори відбулися якомога швидше - 21 липня. "Указ президента за результатами розмови сьогодні він направить спікеру для призначення позачергового засідання Ради для зміни виборчого законодавства. Це необхідно прийняти. Вибори, думаю, будуть орієнтовно 21 липня. Затягувати час не варто. Потрібно йти на вибори", - сказав він.

Фото: Анна Стешенко

Голова фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов сказав, що для виборів немає конституційних підстав, але його партія братиме участь у виборчій кампанії.

"Ми обговорювали питання дострокового припинення повноважень Верховної Ради. На нашу думку, є два аспекти. Є політичний аспект. БПП "Солідарність" готовий до участі у виборах. Другий аспект - є порушення Конституції", - сказав він.

Лідер фракції "Народного фронту" Максим Бурбак сказав, що для виборів немає жодної підстави. "Це суто політичне рішення, щоб скористатися рейтингом ... Ми за крісла не тримаємось, але це участь у сумнівних виборах. Це позиція нашої фракції, чекаємо на рішення президента". 

Представник депутатської групи "Відродження" Віталій Хомутиннік сказав, що на консультаціях в АП сторони визнали, що коаліції де-факто не існує вже два роки. "БПП порахував, що в них усього 216 народних депутатів. Партія «Відродження» з розумінням поставиться до вирішення президента", - сказав він. 

Фото: Анна Стешенко

Хомутиннік додав, що "зміни до законодавства, запропоновані президентом, стосувалися скасування мажоритарної системи, зниження бар'єра до 3%, також ще дискутувалася третя правка - уточнення положення про імперативний мандат".

Лідер "Самопомочі" Олег Березюк додав, що ця остання норма виявилася спірною: "Уже викликала обговорення норма про імперативний мандат, щоб заборонити "тушкам" у новому парламенті переходити з фракції у фракцію. "Тушки" є завжди і це потрібно заборонити. Але вже це викликало дискусію і незгоду".

За його словами, позачергове засідання Верховної Ради для зміни виборчого законодавства може відбутися ще цього тижня. "Позачергове засідання Ради може бути зібрано впродовж 2-3 днів", - сказав він.

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко вийшла на прес-брифінг з роздруківкою указу Віктора Ющенка №264 / 2007 року про розпуск Верховної Ради.

Фото: Анна Стешенко

"Є не одна, а як мінімум дві правові підстави для розпуску парламенту. У мене в руках Указ президента Ющенка від 2007 року. Указ видавався згідно зі 102-ю статті Конституції, за якою президент - гарант прав і свобод народу. За останні роки настільки порушені права і свободи українців, що президент може на цій підставі розпустити Раду. І ніяких політичних підстав, як кажуть деякі, немає", - сказала вона.

"Ми погоджуємося з новим президентом, щоб іти на вибори за новим виборчим законом", - додала Тимошенко.

Після розпуску Ради і дострокових виборів у 2007 році Тимошенко прийшла до влади і стала прем'єр-міністром.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram