ГоловнаПолітика

Закон про українську мову дає видавцям, ЗМІ та чиновникам від 1 до 4 років на впровадження норм

Перекласти сайти на українську потрібно до літа 2022 року, а збільшити квоту української мови на телебаченні - до 2024 року.

Верховна Рада зобов'язала державні та комунальні органи влади та підприємства, органи місцевого самоврядування, засоби масової інформації і українські компанії створити для своїх сайтів і сторінок в соціальних мережах українську версію і зробити її стартовою (завантажується за замовчуванням) з 16 липня 2022 року.

Про це йдеться в законі "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який офіційно опубліковано 16 травня.

Українська версія не повинна бути меншою за обсягом і змістом, ніж сторінка іноземною мовою.

Іноземні компанії, що працюють в Україні, також повинні мати українську версію сайту з інформацією, достатньою для зрозумілої навігації і розкриття мети роботи такої компанії, і зробити її стартовою.

Ці норми не поширюються на друковані ЗМІ, які видаються виключно кримськотатарською мовою, на інших мовах корінних народів України, англійською та іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Видавці зобов'язані видавати українською мовою щонайменше 50% найменувань книг, які випускаються протягом року, з 16 липня 2021 року. Ці вимоги не поширюється на продукцію кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів і національних меншин, виданих за рахунок державного і місцевих бюджетів у рамках реалізації прав нацменшин.

Також в книжкових магазинах частка найменувань продукції українською мовою не повинна бути меншою як 50%, але це не поширюється на магазини, які продають тільки видання на офіційних мовах ЄС, і спеціалізовані магазини, які створені для реалізації прав корінних народів і національних меншин.

Квоти мовлення українською мовою на телебаченні для загальнонаціонального і регіонального мовлення підняті з 75% до 90% з 16 липня 2024 року. Для місцевого мовлення квота збільшується з 60% до 80%.

Обов'язкове використання української мови в сфері обслуговування почнеться з 16 січня 2021. Також обов'язково українською мовою повинна вказуватися інформація про товари, в тому числі і стосовно інтернет-магазинів, і інтернет-каталогів. Інформація в сфері обслуговування може дублюватися на іншій мові.

На прохання клієнта, його обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для обох сторін.

У всіх видах пасажирського транспорту і на вокзалах й аеропортах мовою оголошень і інформаційних повідомлень і довідкових служб є українська. У разі необхідності ця інформація може дублюватися англійською мовою, а в міжнародному сполученні - на мові країни відправлення або прибуття.

Також обслуговування в сфері телекомунікації, зв'язку та медицини має також проводитися українською мовою і на прохання клієнта може здійснюватися іншою мовою.

Нагадаємо, 25 квітня Верховна Рада прийняла закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", 15 травня його підписав Порошенко і 16 травня він був офіційно опублікований. Закон набуває чинності 16 липня 2019 року, а деякі його норми - в наступні роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram