ГоловнаПолітика

Закон про українську мову мають намір оскаржити через суд

Юрій Бойко та Олександр Вілкул вже зібрали необхідну кількість підписів для цього.

Закон про українську мову мають намір оскаржити через суд
Фото: Сергей Нужненко

Партія "Опозиційна платформа - За життя" має намір оскаржити закон про українську мову в Конституційному Суді України. Про це заявив лідер партії Юрій Бойко, передає прес-центр партії.

"Цей антиконституційний, антигуманний і такий, що суперечить усім міжнародним правовим нормам закон недовго буде псувати життя людям. Ми готуємо звернення до Конституційного Суду на предмет розгляду закону про мову який суперечить Конституції України та міжнародному праву. А на майбутніх виборах найважливішими для нас стануть і скасування цього закону, і перегляд усіх репресивних актів, які за п'ять років наплодив режим Порошенка", - сказав Бойко.

Депутат парламентської опозиції Олександр Вілкул також заявив, що вже зібрано 45 необхідних підписів для подання оскарження закону в Конституційний Суд.

Вілкул підкреслив, що, відповідно до статті 10 Конституції України, держава забезпечує вільний розвиток, використання і захист російської мови та мов національних меншин. Прийнятий 25 квітня мовний закон прямо суперечить цій нормі, - додав нардеп.

Нагадаємо, закон про державну мову вже опублікований в офіційному парламентському виданні "Голос України". Це означає, що закон набуває чинності 16 липня 2019 року, крім трьох прописаних у ньому пунктів.

Закон передбачає українізацію всіх суспільних сфер життя. Українська мова - державна, це мова діяльності держорганів, діловодства та документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи і освіти.

На особисте життя дія закону не поширюється.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram