ГоловнаПолітика

Новим главою Конституційного Суду стала Наталя Шаптала (оновлено)

Термін повноважень Шаптали закінчується у вересні цього року.

Новим главою Конституційного Суду стала Наталя Шаптала (оновлено)
Наталия Шаптала
Фото: focus.ua

Судді Конституційного Суду України обрали новим головою суду Наталію Шапталу.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело.

"Новий голова - Шаптала", - сказав співрозмовник агентства.

Наталя Шаптала народилася 18 квітня 1959 року в Донецьку. Закінчила Алтайський державний університет (Росія). Працювала в Донецьку юристконсультом і помічником прокурора.

З 2006 року працює суддею, спочатку в районному суді Донецька, а потім - в Донецькому апеляційному адміністративному суді. У вересні 2010 року обрана суддею Конституційного Суду.

Шаптала була в колегії суддів КС, котра 30 вересня 2010 року винесла рішення про відновлення дії Конституції в редакції 1996 року, що дозволило чинному тоді Президенту Віктору Януковичу узурпувати владу.

За цим фактом було відкрито кримінальне провадження.

Оновлення. У прес-службі КС підтвердили обрання Наталії Шапталь на посаду голови Конституційного Суду.

"Наталя Шаптала була призначена суддею Конституційного Суду України X з'їздом суддів України у вересні 2010 року. Присягу Наталя Шаптала ухвалила 21 вересня 2010 року. Відповідно до статті 16 Закону України «Про Конституційний Суд України» суддя Конституційного Суду призначається на дев'ять років без права бути призначеним повторно. Дев'ятирічний термін судді Конституційного Суду України Наталії Шаптали закінчується у вересні 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Раніше 14 травня Конституційний суд звільнив главу КСУ Станіслава Шевчука, який на початку цього року потрапив відразу в кілька скандальних історій. Його вважають відповідальним за скасування статті про незаконне збагачення. Крім того, відразу кілька суддів звинуватили Шевчука в системних порушеннях законодавства і дисципліни, які призводять до інституціональної кризи КС.

Нагадаємо, глава Конституційного суду необхідний для інавгурації новообраного президента: саме він призводить главу держави до присяги, оголошує, що обранець виконав всі необхідні вимоги і вручає йому присягу президента України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram