ГоловнаПолітика

Бурбак: присяга повинна пройти в урочистій обстановці, а не в день жалоби

На його думку, інавгурацію можна призначити на будь-який інший день.

Бурбак: присяга повинна пройти в урочистій обстановці, а не в день жалоби
Максим Бурбак
Фото: nfront.org.ua

Новообраний Президент повинен скласти присягу в урочистій обстановці, а не в день жалоби, коли Україна вшановує жертв політичних репресій. Про це під час Погоджувальної ради заявив керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак.

"Вважаємо, що новий президент Володимир Зеленський повинен скласти присягу голови держави в урочистій обстановці", - зазначив він.

Максим Бурбак підкреслив, що в третю неділю травня (цього року - на 19 травня, - ред.) Україна щорічно вшановує жертв політичних репресій.

"Це важлива для України дата. Нагадаю, що більшовицький режим, спадкоємицею якого є сьогоднішня кремлівська влада й особисто Путін, репресували мільйони українців. Так, тільки під час Великого терору 1937-1938 року в Україні засудили понад 197 000 осіб, з яких 122 000 - розстріляли", - наголосив Бурбак.

"У Дніпропетровській області, наприклад, було заарештовано десятки тисяч безневинних громадян. Серед них було репресовано 25 викладачів Криворізького гірничорудного інституту та перших керівників "Криворіжсталі". Тільки за один день 25 березня 1938-го засудили близько семи криворізьких викладачів. Їх стратили через місяць. І так тривало щодня", - зазначив керівник фракції.

Він додав, що за часів сталінізму з України виселили 2,8 млн розкуркулених селян і членів їхніх сімей. Депортували 200 тис. представників кримськотатарського народу, не рахуючи представників інших народів. Сотні тисяч людей закатовані і засуджені за участь в ОУН-УПА.

"Жахом стали місця масових поховань - Биківня під Києвом, Дем'янів Лаз в Івано-Франківську, пісочний кар'єр під Полтавою, яр монастирського саду в Житомирі, Тюрьма на Лонцького у Львові, центральне кладовище в Сумах, кладовище на Підлісній у Вінниці, Сосновський парк у Черкасах і багато інших трагічних місць масових репресій українців", - підкреслив Максим Бурбак.

"Ще були колективізація, Голодомор, переслідування священнослужителів, учених, художників. Невинно постраждали мільйони людей. Хтось страждав за погляди, а хтось просто за те, що був українцем", - зауважив керівник фракції.

Максим Бурбак також зазначив, що всі політичні сили, представлені в парламенті, повинні вшанувати пам'ять репресованих і загиблих.

"У День пам'яті жертв політичних репресій Україна приспускає державні прапори. І всі політичні сили, представлені в парламенті, 19 травня мають вшанувати загиблих", - наголосив він.

"Ми бачили, як новообраний президент Володимир Зеленський висловив свою повагу ветеранам Другої світової війни. Це хороший приклад національного єднання. Впевнені, він продовжить цю політику щодо історичної пам'яті. В день жалоби, 19 травня, ми повинні схилити голову в скорботі і заявити, що ніколи не допустимо диктатури або реваншу московської гегемонії", - підкреслив керівник фракції.

"Вважаємо, що новий президент Володимир Зеленський повинен скласти присягу голови держави в урочистій обстановці. Для цього підійде інший день", - зазначив Максим Бурбак.

Керівник фракції також підкреслив, що "Народний фронт" доклав максимум зусиль, щоб президентські вибори були чесними, демократичними.

"Ми з повагою ставимося до вибору українського народу. Ми поважаємо інститут президента і хочемо, щоб новообраний голова держави з повагою ставився до парламенту як вищого законодавчого органу держави. Президент є головою української держави. Його важливим завданням є формування і підтримка національного консенсусу. Президент служить прикладом для всієї України. Це дуже відповідальна місія", - резюмував керівник фракції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram