ГоловнаПолітика

Генпрокуратура відкрила провадження про втручання Порошенка, Петренка і Смолія в діяльність Окружного адмінсуду Києва

Судді вважають, що заяви посадових осіб "є прямою загрозою" судовій системі.

Генпрокуратура відкрила провадження про втручання Порошенка, Петренка і Смолія в діяльність Окружного адмінсуду Києва
Фото: korrupcia.net

Генеральна прокуратура почала розслідування за фактом можливого втручання Президента Петра Порошенка, міністра юстиції Павла Петренка і голови Національного банку Якова Смолія в діяльність суддів Окружного адміністративного суду Києва у справі про націоналізацію ПриватБанку. Про це повідомила прес-служба суду.

"За результатами розгляду заяви суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Генеральна прокуратура України внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочала досудове розслідування за фактом можливого втручання в діяльність суддів вищими посадовими особами держави під час засідання РНБО 18 квітня 2019 року", - сказано в ньому.

Відзначають, що судді колегії, яка прийняла рішення про незаконність націоналізації ПриватБанку, звернулися до керівництва Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідування з заявами про вчинення кримінального правопорушення.

Судді вважають, що керівництво держави зробило заяви, які є прямою загрозою судовій системі України, зазіханням на її незалежність і неупередженість.

Нагадаємо, 18 квітня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку за позовом його колишнього співвласника Ігоря Коломойського. Керівництво країни, включаючи Порошенка, розкритикувало це рішення, Президент також доручив Генеральній прокуратурі та Службі безпеки України оцінити підстави для відкриття кримінального провадження проти суддів Окружного адміністративного суду Києва, які винесли це рішення.

Минулого тижня 34 судді Окружного адмінсуду не з'явилися на кваліфікаційне оцінювання, пославшись на хворобу. Іспит для них перенесли на 21 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram