ГоловнаПолітика

Російські паспорти в ОРДЛО видаватимуть насамперед "силовим структурам" бойовиків, - Міноборони

"Тепер де-факто і де-юре зброю на незаконно окупованих територіях будуть застосовувати громадяни РФ".

Російські паспорти в ОРДЛО видаватимуть насамперед "силовим структурам" бойовиків, - Міноборони
Фото: 24daily.net

Російські паспорти в ОРДЛО видаватимуть насамперед представникам "силових структур" бойовиків. Про це повідомив заступник Міністра оборони України з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко, йдеться на сайті Міноборони.

"Є підстави стверджувати, що насамперед паспортизація буде проведена у так званих "силових структурах" окупаційних адміністрацій. Тому, і де-факто, і де-юре, застосування зброї на незаконно окупованих територіях буде здійснюватися громадянами Російської Федерації, які тепер матимуть російські паспорти", - сказав Петренко.

За його словами, це було предметом серйозної уваги під час засідання Ради безпеки ООН. Підсумком стало засудження таких протиправних дій і заклик до Російської Федерації вирішувати всі питання в руслі міжнародного права.

Нагадаємо, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ, що дозволяє жителям ОРДЛО отримати громадянство РФ у спрощеному порядку. Їм не потрібно здавати обов'язкові іспити і жити в Росії більш ніж п'ять років. Звернення за паспортом буде розглядатися протягом всього трьох місяців.

27 квітня Путін заявив, що цей спрощений порядок може бути розширений на всіх українців.

Кабмін України ініціював введення персональних санкцій проти громадян РФ, причетних до організації незаконної видачі паспортів українцям на окупованих територіях. Крім того, жителі ОРДЛО, які отримали російські паспорти, не зможуть отримувати пенсії та інші соцвиплати в Україні.

Україна також офіційно попросила міжнародне співтовариство відреагувати на російські паспорти в ОРДЛО. МЗС просить країни ЄС, НАТО, "Великої сімки" не визнавати ці паспорти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram