ГоловнаПолітика

Україна в Міжнародному трибуналі зажадала від Росії звільнити українських моряків

РФ проігнорувала не тільки запити України про вирішення цієї ситуації, але і заклики міжнародної спільноти.

Україна в Міжнародному трибуналі зажадала від Росії звільнити українських моряків
Елена Зеркаль
Фото: bbc.com

Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль у Міжнародному трибуналі з морського права закликала негайно звільнити українських військових моряків і кораблі, захоплених у листопаді 2018 року в Керченській протоці.

Про це вона заявила, виступаючи на слуханнях у Гамбурзі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні Україна просить суд застосувати тимчасові заходи, які вимагають, щоб Росія негайно звільнила військово-морські кораблі України та членів їх екіпажів і повернула їх в Україну", - сказала Зеркаль.

Вона підкреслила, що, захопивши моряків і кораблі, Росія порушила основний принцип імунітету військових кораблів, гарантований Конвенцією ООН з морського права. Зеркаль нагадала, що Крим є невід'ємною частиною України, а води, в яких були затримані судна, є територіальними водами України або винятковою економічною зоною України.

"Дії Росії в будь-якому випадку порушували б Конвенцію, навіть якби Росія затримала українські військові кораблі в своїх територіальних водах або винятковій морській економічній зоні. Імунітет військових кораблів є основоположним імунітетом у міжнародній системі. Військові кораблі та їх персонал не можуть бути заарештовані правоохоронними органами іноземних держав і піддані юрисдикції іноземних судів", - зазначила Зеркаль.

Вона додала, що кожен додатковий день утримання під вартою, кожна нова слідча дія або допит, будь-яке судове засідання тільки загострюють суперечку між сторонами, збільшуючи завдані Україні збитки.

Заступник міністра наголосила, що Росія проігнорувала не тільки запити України про вирішення цієї ситуації, але і численні заклики міжнародного співтовариства, наполягаючи на тому, що її дії виправдані її національним законодавством і Конвенцією ООН з морського права.

"Тепер Росія намагається уникнути аналізу своїх протиправних діянь цим Трибуналом, шляхом подання їх як військової діяльності, яка може бути виключена з процедур вирішення спорів відповідно до Конвенції, незважаючи на те, що раніше наполягала, що ці події не мають нічого спільного з військовими діями", - зазначила Зеркаль.

Вона також заявила, що рішення РФ не брати участь у слуханні "не може перешкодити Україні вимагати справедливості і правосуддя, в тому числі міжнародного".

Нагадаємо, сьогодні, 10 травня, Міжнародний трибунал з морського права почав розгляд позову України у справі про захоплення Росією українських моряків у Чорному морі в листопаді 2018 року. Рішення очікується через 2-3 тижні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram