ГоловнаПолітика

У Раді є голоси за новий виборчий закон, - нардеп

Мова не про прийняття Виборчого кодексу, а про новий законопроект, "який пропонує відносно відкриті списки, а по суті закриті".

У Раді є голоси за новий виборчий закон, - нардеп
Леонид Емец
Фото: Макс Требухов

У Верховній Раді вже є голоси за новий виборчий закон. Про це в коментарі LB.ua заявив перший заступник голови Комітету з питань правової політики і правосуддя, член фракції "Народний фронт" Леонід Ємець.

"Наш Комітет з питань правової політики давно не збирався. Тому інформація депутата Борислава Берези про наявність у Раді сил і готовність комітету проголосувати за новий виборчий закон щодо скасування мажоритарки, зниження прохідного бар'єра до 3% та дозвіл на блоки, - це, радше за все, інсайд від членів комітетів. Я теж підтверджую цю інформацію і чув, що є такі «рухи» щодо зміни виборчого законодавства", - сказав він.

Однак, за його словами, мова в цьому випадку не про прийняття Виборчого кодексу (прийнятий у першому читанні і співавтор законопроекту - Ємець, - ред.), а про новий законопроект, "який пропонує відносно відкриті списки, а по суті закриті".

"Суть у частковій відкритості в публікації частині списку для отримання фідбека від виборців. Я також підтверджую наявність ідеї про зниження прохідного бар'єра до 3%. Я не думаю, що це призведе до регіоналізації нової Ради, як уже заявив Петро Порошенко. Скасування мажоритарки - це теж правильно, хоча я сам мажоритарник. Відкинувши фактор корупції, середній прохідний бал кожного мажоритарника - до 10% від населення округу. Це дуже мало і це дуже викривлена ідея представництва. А далі не забуваймо про корупцію, про гречку, коли мажоритарник купує голоси виборців і потім у Раді забуває про виборців", - додав Ємець.

За його словами, такий законопроект може бути поданий будь-якою політсилою.

"Але я вважаю правильним, щоб такий законопроект було внесено саме президентом Володимиром Зеленським. Ми вже вважали і є впевненість, що законопроект відразу ж отримає 226 голосів «за», як у першому читанні, так і в цілому. І голосувати можна відразу ж в один день. Упевнений, що частина депутатів з БПП, а це щонайменше 80 зі 135, мінімум половина з груп «Відродження» та «Воля народу», «Народний фронт» теж дасть багато, адже всі депутати навіть з різних груп, обіцяли відкриті списки, опозиція, крім «Опоблоку», - всі проголосують за цей закон", - прогнозує нардеп.

Раніше нардеп Береза заявив, що в Раді хочуть "продавити" прийняття нового закону про парламентські вибори. Про це він написав у Фейсбуці.

Нагадаємо, Виборчий кодекс було прийнято в першому читанні в листопаді 2017 року. Він передбачає відмову від мажоритарної системи виборів і перехід на пропорційну з відкритими партійними списками. У грудні минулого року повідомляли, що робоча група "фактично завершила" підготовку Виборчого кодексу до другого читання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram