ГоловнаПолітика

Прем'єр-міністр Японії хоче "відверто поговорити" з Кім Чен Ином

Зі своєю ядерною зброєю Північна Корея досі залишається серйозним джерелом загроз для Японії.

Прем'єр-міністр Японії хоче "відверто поговорити" з Кім Чен Ином
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив, що хоче провести переговори з північнокорейським лідером Кім Чен Ином. Про це він розповів в інтерв'ю газеті Sankei Shimbun, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми не можемо зламати атмосферу взаємної недовіри між Японією і Північною Кореєю, якщо я безпосередньо не зустрінуся з паном Кімом. Я хотів би зустрітися з ним без попередніх умов і провести відверту розмову", - зазначив Абе.

"Я сподіваюся, що він лідер, який може прийняти стратегічне і гнучке рішення про те, що краще для його нації", - додав він.

Прем'єр Японії також розповів про свої переговори з Дональдом Трампом, які пройшли у Вашингтоні 26-27 квітня.

Політики обговорювали ситуацію на Корейському півострові, а також нещодавній саміт Володимира Путіна і Кім Чен Ина.

"Ми підтвердили, що міжнародному співтовариству важливо працювати над реалізацією досягнутих угод між США і Північною Кореєю, а санкції необхідно зберегти, поки Північна Корея не проведе денуклеаризацію. Водночас і я, і президент Трамп дали оцінку підходу президента Путіна до Півночі", - сказав Абе.

Північна Корея зі своїми балістичними ракетами і ядерними боєголовками, як і раніше, залишається серйозним джерелом загроз для Японії.

Крім цього, прем'єр-міністр Японії підкреслив, що і далі має намір вирішити проблему викрадених у 1970-1980-х і утримуваних у КНДР японських громадян.

За офіційними даними, спецслужби КНДР викрали 17 японців. Із них тільки п'ятеро повернулися в країну в 2002 році. Як заявили в Пхеньяні, інші вісім померли, а четверо ніколи не в'їжджали в КНДР.

Нагадаємо, північнокорейський лідер Кім Чен Ин 24 квітня відвідав Росію, щоб зустрітися з Путіним. Спочатку Путін і Кім поговорили тет-а-тет, після чого провели переговори в розширеному складі за участю делегацій двох країн. Зміст переговорів, які були за зачиненими дверима, не розголошували.

Ба більше, спочатку Кремль повідомляв, що за підсумками зустрічі лідерів не буде ні спільних заяв, ні підписання документів. У підсумку лідери дійсно не зробили ніяких гучних заяв.

Завершився візит Кім Чен Ина в Росію приблизно на сім годин раніше, ніж планували. Після обіду в ресторані "Лісова заїмка", де 17 років тому побував його батько Кім Чен Ір і церемонії проводів на залізничному вокзалі Кім виїхав на бронепоїзді в КНДР. У плані його візиту на цей день ще значилося відвідування дельфінарію у Владивостоці та балету "Спляча красуня" на Приморській сцені Маріїнського театру.

Про причини дострокового від'їзду Кім Чен Ина не повідомляли. За словами губернатора Примор'я, лідер КНДР обіцяв знову приїхати в Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram