ГоловнаПолітика

Росія відмовилася від участі в слуханнях міжнародного трибуналу стосовно українських моряків

Засідання відбудеться, як і планувалося, 10 травня в Гамбурзі.

Росія відмовилася від участі в слуханнях міжнародного трибуналу стосовно українських моряків
Международный трибунал по морскому праву в Гамбурге
Фото: dw.com

Росія відмовилася від участі в слуханнях Міжнародного трибуналу з морського права, куди Україна звернулася з вимогою звільнити українських моряків і три кораблі, які були захоплені в листопаді 2018 року.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль у фейсбуці.

"Росія повідомила, що не братиме участі в слуханнях про тимчасові заходи у справі про імунітет українських військових кораблів і членів їх екіпажів у Міжнародному трибуналі з морського права", - написала Зеркаль.

За її словами, відмова Росії не впливає на легітимність справи. Слухання відбудуться, як і планувалося, 10 травня в Гамбурзі.

Рішення трибуналу буде прийнято в травні.

Зеркаль нагадала, що в 2013 році Росія так само відмовилася брати участь у справі грінпісівського корабля Arctic Sunrise. Однак потім росіяни все одно виконали вимогу міжнародного трибуналу і звільнили судно, представивши це як жест доброї волі.

Вона допускає, що і українські моряки будуть звільнені так само. "І навіть якщо Росія в своїй послідовності буде для своїх споживачів інформації подавати рішення про звільнення українських моряків як велику послугу новообраному президенту України, весь цивілізований світ розумітиме, що насправді це ніяка не послуга, а виконання рішення трибуналу", - повідомила Зеркаль.

Нагадаємо, 25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" в нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 особи - доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і зараз.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй (УВКПЛ ООН) теж визнало, що заарештовані Росією українські моряки можуть вважатися військовополоненими. Росія вважає по-іншому і звинуватила їх в скоєнні кримінального злочину.

16 квітня Україна звернулася в Міжнародний трибунал з морського права (ITLOS) щодо застосування тимчасових заходів з метою звільнення моряків.

Україна в своєму запиті посилається на конвенцію ООН з морського права (UNCLOS), згідно з якою військово-морські судна і їх персонал мають абсолютний імунітет. Іноземні держави не можуть їх заарештовувати, затримувати і піддавати судочинству. Захоплення Росією кораблів у Чорному морі і спроба кримінального переслідування українських моряків грубо порушує UNCLOS.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram