ГоловнаПолітика

ГПУ розслідує вплив іноземців на правоохоронців під час подій 2 травня в Одесі

2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинули 48 людей, понад 200 були поранені.

ГПУ розслідує вплив іноземців на правоохоронців під час подій 2 травня в Одесі
Фото: periodiko.gr

Генеральна прокуратура України розслідує можливий вплив невідомих іноземних осіб на працівників правоохоронних органів України, через що вони не зробили достатньо заходів для забезпечення охорони громадського порядку в Одесі 2 травня 2014 року.

Про це Управління спеціальних розслідувань ГПУ повідомляє в Facebook.

"Зараз триває розслідування щодо можливого впливу невідомих слідству осіб, і зокрема іноземних, на працівників ГУМВС України в Одеській області та інших правоохоронних органів, внаслідок чого останні не вжили вичерпних і необхідних заходів щодо забезпечення охорони громадського порядку 02.05.2014 в м.Одесі, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 27 ч. 2 ст. 364 КК України", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що Управління проводило розслідування за фактами неналежного виконання службових обов'язків працівниками правоохоронних органів щодо забезпечення охорони громадського порядку 2 травня 2014 року під час проведення ходи і масових заворушень в Одесі, що спричинило тяжкі наслідки. За його результатами повідомлено про підозру колишнім: начальнику ГУ МВС України в Одеській області, його заступнику, начальнику Одеського міського управління ГУМВС України в Одеській області, начальнику полку патрульної служби та відділу громадської безпеки.

Їх підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч.2 ст.364 (зловживання службовим становищем, тобто умисне, з метою отримання для себе неправомірної вигоди немайнового характеру, використання посадовою особою службового становища шляхом навмисної бездіяльності всупереч інтересам служби, що призвело до тяжких наслідків, а саме: загибелі 48 осіб, отриманні 197 особами тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, завданні матеріального збитку в сумі 213 961,24 грн); ч. 3 ст. 135 КК України (явне залишення без допомоги осіб, які перебувають у небезпечному для життя стані, і позбавлені можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був і міг надати їм допомогу, що призвело до смерті 42 осіб).

Повідомляється, що колишньому начальнику ГУМВС України в Одеській області також інкримінується вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України - службове підроблення офіційних документів про нібито запровадження в дію плану "Хвиля".

"У лютому 2016 року стосовно начальника обласного управління та в травні 2018 року стосовно трьох посадових осіб міського управління УМВС України в Одеській області до суду направлено обвинувальні акти із зазначених звинувачень. Судовий розгляд обвинувальних актів триває. Колишнього заступника начальника ГУМВС України в Одеській області оголосили в розшук і вирішується питання про застосування процедури спеціального досудового розслідування (in absentia)", - повідомили в Управлінні спецрозслідування.

Нагадаємо, 2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень за участю проукраїнських і проросійських активістів загинули 48 осіб, понад 200 були поранені. Більшість жертв загинули в Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і спеціально сплановані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram