ГоловнаПолітика

ЦВК оголосить результати виборів 30 квітня

Комісія вичікує п'ять днів на випадок судового оскарження протоколів окружних комісій.

ЦВК оголосить результати виборів 30 квітня
Наталья Бернацкая
Фото: Макс Требухов

Центральна виборча комісія планує оголосити результати другого туру виборів президента 30 квітня, коли мине відведений законом термін для оскарження протоколів окружних виборчих комісій. Про це повідомила секретар ЦВК Наталія Бернацька.

Сьогодні ЦВК завершила приймати оригінальні паперові протоколи окружних комісій про підсумки голосування громадян на дільницях, склала протокол, оголосила підсумки виборів у закордонному виборчому окрузі і закрила безперервне засідання, що тривало з 22 квітня.

Наступним етапом має стати складання протоколу ЦВК про результати виборів Президента.

За словами Бернацької, підписання протоколу і офіційне оголошення результатів виборів заплановано на 30 квітня.

На уточнювальне запитання агентства, з чим пов'язано чотириденне зволікання секретар ЦВК пояснила, що необхідно вивчити протоколи окружних комісій, що надійшли в останні дні, а також дочекатися закінчення законного терміну для їх оскарження.

"Тільки сьогодні прийнято останні протоколи з мокрими печатками. Зараз ми їх будемо опрацьовувати. Крім того, згідно із законом, на оскарження є 5 днів після підписання протоколу окружною комісією. Нам необхідно дочекатися, чи є позови. Сьогодні голова комісії направила до судів запити, щоб надати нам цю інформацію. Саме мине 5-денний період на оскарження останніх протоколів. Ми попросили надати нам інформацію на 10:00 30 квітня, й орієнтовно о 12:00 30 квітня ми оголосимо результати", - пояснила вона.

Згідно із законом, ЦВК зобов'язана оголосити результати виборів щонайпізніше 1 травня.

Нагадаємо, за даними опрацювання 100% електронних протоколів, актор Володимир Зеленський набрав понад 73% голосів виборців і переміг у другому турі виборів президента України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram