ГоловнаПолітика

Рада розблокує підписання закону про українську мову 14 травня

До парламенту надійшли чотири постанови про його скасування.

Рада розблокує підписання закону про українську мову 14 травня
Фото: Макс Требухов

У Верховну Раду надійшли чотири постанови про скасування закону про українську мову, які блокують його підписання. Парламент має намір розглянути їх наступного пленарного тижня.

Про це повідомив голова Верховної Ради Андрій Парубій під час засідання 26 квітня.

«Регламентом ВР України дається дві доби на внесення таких постанов. Скасування цих постанов не становить для ВР жодних труднощів. Але якщо ми їх скасуємо швидше, ніж через дві доби, і закон буде підписано швидше, ніж через дві доби, це може поставити під сумнів легітимність закону», - сказав Парубій.

Він зазначив, що попередньо всієї процедури було дотримано: "І рішення комітету, і 10 днів таблиці, і була розглянута кожна правка". Якщо зараз Рада допустить мінімальне порушення, закон про українську мову відразу вирушить до Конституційного Суду, а такий процес здатен поставити під сумнів увесь закон.

«Але я хочу сказати всім, хто хвилюється і переживає - нема про що турбуватися. Наступного пленарного засідання [14 травня] невідкладно ми розглянемо всі ці постанови, невідкладно я підпишу закон про мову, невідкладно (і про це є домовленість) президент Петро Порошенко підпише закон», - сказав голова ВР.

Парубій сказав, що до 14 травня апарат уже повністю підготує закон, а всі правки зведуть.

«Закон про мову є, буде, і ніхто не зможе поставити його під удар», - підсумував він.

Нагадаємо, 25 квітня 2019 року Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної", поправки до якого розглядали з 28 лютого.

Ухвалення законопроекту №5670-д підтримали 278 депутатів при мінімально необхідних 226.

Під будівлею Ради учасники акції на підтримку української мови вітали прийняття закону співом гімну.

У зв'язку із цим, відповідно до законодавства, протягом шести місяців Кабмін внесе законопроект про захист мов корінних народів і національних меншин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram