ГоловнаПолітика

Україна очікує секторальних санкцій проти Росії за видачу паспортів в ОРДЛО

Клімкін побоюється, що Росія почне роздавати паспорти на решті території України.

Україна очікує секторальних санкцій проти Росії за видачу паспортів в ОРДЛО
Фото: facebook/MFA of Ukraine

Україна очікує секторальних санкцій проти Росії за видачу паспортів на окупованих нею територіях Донецької і Луганської областей.

Про це сказав міністр закордонних справ Павло Клімкін після зустрічі з литовським міністром Лінасом Лінкявічюсом у Києві.

"Ми очікували рішення про видачу паспортів на окупованих територіях. Росія готувала цю перспективу вже тривалий час. Ми прекрасно розуміємо, що це рішення прийнято тому, що в Москві припинили думати, що вони встановлять тут проросійську реальність", - сказав голова МЗС України.

Клімкін передбачає, що Кремль продовжить системно намагатися втручатися у внутрішні справи України і не тільки на окупованих територіях.

"У майбутньому вони будуть намагатися використовувати цю інфраструктуру для видачі паспортів не тільки для окупованих територій. Усі прекрасно розуміють, як вони видавали абсолютно нелегально паспорти в Криму. Тому зараз ми працюємо над тим, щоб побудувати міжнародну відповідь. Лінас буде говорити про це під час наступного засідання міністрів закордонних справ Європейського Союзу", - додав міністр.

Клімкін сказав, що необхідний не тільки політичний тиск на Росію, але і додаткові санкції.

"У випадку реакції Європейського Союзу на напад на наших моряків ішлося про персональні санкції. Тут, я вважаю, ми повинні думати про секторальні й економічні санкції. Ми почали це обговорювати", - додав він.

Клімкін закликав українців на окупованих територіях не брати паспорти РФ. "Не ведіться! Це фундаментальне порушення і міжнародного права, і українського законодавства. Росія робить це свідомо, щоб прив'язати наших громадян до своїх маніпуляцій. Не до Росії, а до маніпуляцій і своєї політичної лінії, яка полягає в тому, щоб дестабілізувати Україну", - заявив міністр.

Нагадаємо, 24 квітня 2019 року Путін підписав указ, що дозволяє жителям окремих районів Донецької та Луганської областей отримати громадянство РФ у спрощеному порядку. Цей порядок полягає в тому, що жителі ОРДЛО звільняються від необхідності складати обов'язкові іспити і від вимоги про проживання в Росії більш ніж п'ять років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram