ГоловнаПолітика

Рада скасувала "зелений тариф" для побутових СЕС на прибудинкових територіях

Українці зможуть встановлювати домашні сонячні електростанції потужністю до 50 кВт.

Рада скасувала "зелений тариф" для побутових СЕС на прибудинкових територіях

Верховна Рада скасувала "зелений тариф" для побутових сонячних електростанцій, розташованих на прибудинкових територіях.

За прийняття законопроекту №8449-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії" у другому читанні і в цілому проголосував 251 депутат за мінімально необхідних 226, передають "Українські Новини".

Згідно з документом, депутати дали можливість встановлювати домашні СЕС потужністю до 50 кВт за умови встановлення їх на дахах будинків або інших спорудах.

Також під час години запитань до уряду міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що таким чином Рада обмежила високі тарифи, які "виходять за рамки розуміння".

"Ми дали можливість генерувати до 50 кВт індивідуальним господарствам, але вони генерують для себе, а не на ринок, якби ми це не захистили, то нашим споживачам довелося б платити в 4 рази більше за електроенергію", - сказав він.

Нагадаємо, раніше набула чинності постанова про зниження "зелених тарифів" на 4,04% для приватних домогосподарств, які виробляють електричну енергію з сонячної і вітряної енергії потужністю до 30 кВт. Зокрема, для об'єктів, які виробляють електрику з енергії сонячного випромінювання та введені в експлуатацію в період з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року, "зелений тариф" було знижено на 23,15 коп./КВт-год - з 573,36 коп./кВт-ч до 550,21 коп./кВт-год.

Також для об'єктів, які виробляють електроенергію з енергії вітру і введені в експлуатацію в період з 1 липня 2015 року по 31 грудня 2019 року, "зелений тариф" було знижено на 14,88 коп./КВт-год - з 368,59 коп./кВт-год до 353,71 коп./кВт-год.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram