ГоловнаПолітика

Суд у Криму збільшив час перебування Балуха в колонії

РФ змінила підрахунок терміну утримання Балуха в СІЗО.

Суд у Криму збільшив час перебування Балуха в колонії
Фото: Крым.Реалии

В окупованому Криму "суд" відмовився зарахувати українському політв'язню Володимиру Балуху проведений в СІЗО термін "день за півтора", як того вимагає законодавство РФ.

Про це повідомляє "Кримська правозахисна група".

"Суддя прийняла рішення про погіршення становища активіста (Балуха - ред.). А саме ухвалила не зараховувати час, проведений ним у СІЗО, як день за півтора. Ч. 3 ст. 72 КК РФ чітко говорить, що час тримання особи під вартою зараховується в термін позбавлення волі з розрахунку один день за півтора дня відбування покарання у виправній колонії загального режиму. Суддя вирішила вважати цей термін як день за день, тим самим продовжуючи час перебування в колонії. Понад те, суддя прийняла це рішення, навіть не відправляючи справу в апеляцію, як про це просив прокурор", - йдеться в повідомленні.

Ініціатором позову була місцева "прокуратура", яка просила скасувати попередню постанову "Верховного суду", якою Балуху врахували час його домашнього арешту в загальному терміні в колонії. "Прокурори" просили "суд" перерахувати термін ув'язнення, направивши справу на новий апеляційний розгляд.

Однак "суддя" Любов Дяченко прийняла рішення незаконне навіть з погляду російського законодавства.

Володимир Балух брав участь у засіданні "суду" по відеозв'язку, виглядав, за словами захисника, дуже виснаженим і, звичайно, був вкрай обурений таким рішенням судді.

У Міністерстві закордонних справ України прокоментували продовження терміну перебування в колонії РФ українському політв'язню Володимиру Балуху. Прес-секретар МЗС Катерина Зеленко підкреслила, що Росія готова порушити власні правила для того, щоб зломити дух українських політв'язнів.

Раніше підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму відмовив захисту українського активіста Володимира Балуха в перерахунку терміну його покарання. Суд засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 4 тисяч гривень) за сукупністю двох кримінальних справ.

ФСБ Росії затримала Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України на його подвір'ї.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Володимира Балуха політичним в'язнем. На думку правозахисників, приводом для переслідування активіста могла стати встановлена ним на власному домі табличка "Вулиця Героїв Небесної сотні, 18".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram