ГоловнаПолітика

​Зеленський звинуватив ЦВК у затягуванні оголошення результатів виборів, щоб він не зміг розпустити Раду (оновлено)

"Перемога є, а повноважень немає. Хтось від мене булаву ховає".

​Зеленський звинуватив ЦВК у затягуванні оголошення результатів виборів, щоб він не зміг розпустити Раду (оновлено)
Владимир Зеленский
Фото: EPA/UPG

Шоумен Володимир Зеленський, який переміг на виборах президента України, вважає, що Центрвиборчком навмисне затягує офіційне оголошення підсумків голосування, щоб його інавгурація відбулася після 27 травня, а він не зміг би розпустити Верховну Раду.

Про це він заявив у своєму відеозверненні, опублікованому у Фейсбуці.

"Перемога є, а повноважень немає. Хтось від мене булаву ховає. Що відбувається, я пояснюю: ЦВК затягує офіційне оголошення результатів, щоб Верховна Рада могла затягувати дату призначення для інавгурації. Щоб інавгурація була після 27 травня. Чому? Щоб у президента Зеленського не було навіть можливості думати про розпуск Верховної Ради. Мені здається, що це несправедливо", - заявив Зеленський.

Оновлення. У Центрвиборчкомі вважають звинувачення Зеленського безпідставними і заявляють, що навпаки, працюють у "безпрецедентно швидкому режимі". Про це "Українським Новинам" повідомив заступник голови ЦВК Євген Радченко.

"Це безпідставні заяви. ЦВК б'є всі рекорди швидкості та приймає документи окружних виборчих комісій і дільничних комісій закордонного округу в безпрецедентно швидкому режимі, зі швидкістю, гідною поваги. Ми тільки вчора за один день прийняли понад 100 комісій. Де ж тут затягування? Крім того, ЦВК зробила висновки з голосування в першому турі, і якщо тоді було більш ніж 40 уточнень протоколів, то зараз ми робимо все, щоб їх було менше. Так, станом на вечір четверга у нас тільки одна комісія пішла на уточнення. Можливо, будуть ще, але ця можливість невелика", - сказав він.

За словами Радченка, залишилося отримати тільки протоколи трьох зі 199 окружних виборчих комісій і трохи більш ніж 40 зі 101 дільничної комісії закордонного округу.

"Ми робимо все, щоб, по-перше, швидко, а, по-друге, точно встановити результати, щоб ні в кого не виникло жодних сумнівів у достовірності, точності, чесності. Станом на вечір 25 квітня залишилося прийняти протоколи від трьох окружних виборчих комісій, один з яких - уточнений, і трохи більш ніж сорок від дільничних виборчих комісій закордонного округу. Це не така велика кількість, яка могла б свідчити про затягування", - сказав він.

Заступник голови комісії не став прогнозувати терміни офіційного оголошення результатів виборів, але наголосив, що ЦВК виконає вимоги законодавства і в десятиденний термін встановить їх. Радченко нагадав, що, за законом, комісія зобов'язана встановити результати виборів до 1 травня включно. Водночас у першому турі комісія оголосила підсумки на три дні раніше від граничного терміну.

Нагадаємо, раніше Зеленський говорив, що розраховує на більшість у Раді наступного скликання.

За даними опитування КМІС, якби парламентські вибори відбулися в середині квітня, то у Раду пройшли б від чотирьох до восьми партій, чий рейтинг вищий від 5% прохідного бар'єру або близький до нього. Зокрема, це партії "Слуга народу" і "За життя".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram