ГоловнаПолітика

Рада закликала міжнародні організації засудити рішення Росії про видачу паспортів в ОРДЛО

Український депутати вимагає від Путіна скасувати указ.

Рада закликала міжнародні організації засудити рішення Росії про видачу паспортів в ОРДЛО
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада закликає Організацію Об'єднаних Націй, Організацію з безпеки і співробітництва в Європі, Раду Європи та їхні парламентські асамблеї, Європейський парламент, Міжпарламентський союз, парламенти і уряди країн Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Канади, Північноатлантичного Альянсу, дипломатичні представництва іноземних держав засудити рішення президента Росії Володимира Путіна про спрощення видачі російських паспортів громадянам України на окупованих територіях Донбасу.

За ухвалення постанови №10259 за основу і в цілому проголосували 230 депутатів при мінімально необхідних 226, передають "Українські Новини".

Документ передбачає звернення парламенту до міжнародних організацій із закликом засудити дії Росії, які порушують державний суверенітет і територіальну цілісність України, права людини і громадянина в Україні.

Також запропоновано докласти спільних зусиль у протидії агресивним діям Росії і вжити заходів для посилення режиму міжнародних санкцій, спрямованих проти Росії.

Рада також вимагає від президента Росії скасувати Указ "Про визначення з гуманітарною метою категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства РФ за спрощеною процедурою".

Нагадаємо, раніше ЄС звинуватив Москву в розпалюванні конфлікту на сході України через паспортизацію ОРДЛО.

24 квітня Путін підписав указ, що спрощує отримання російського громадянства для українців, які живуть на окупованій території Донецької та Луганської областей. В указі, розміщеному на сайті Кремля, зазначено, що право на спрощене отримання російського громадянства надається з "метою захисту прав і свобод людини і громадянина" особам, які постійно проживають на території "ДНР" і "ЛНР". Сам Путін назвав видачу паспортів питанням "суто гуманітарного характеру".

Чинний президент України Петро Порошенко закликав міжнародну спільноту посилити санкції проти РФ. Він назвав незаконну видачу паспортів РФ за так званим "південноосетинським і придністровським сценарієм" спробою виправдати і легітимізувати військову присутність Росії на окупованій території Донбасу.

У команді шоумена Володимира Зеленського, який здобув перемогу на виборах президента України, заявили, що Москва указом про видачу паспортів РФ жителям Донбасу "визнала свою відповідальність як держави-агресора".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram