ГоловнаПолітика

Порошенко пообіцяв підписати закон про мову, а Зеленський - провести його аналіз після інавгурації

Майбутній президент заявив, що українська мова залишиться єдиною державною.

Порошенко пообіцяв підписати закон про мову, а Зеленський - провести його аналіз після інавгурації
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко пообіцяв підписати закон про українську мову, а його наступник Володимир Зеленський - провести аудит нормативного документа після інавгурації.

"Підпишу закон, як тільки він надійде мені на підпис. Зауважте, що прийняття закону ми свідомо винесли за рамки виборчої кампанії, тому що насправді він не про вибори. Він про мову. Про нашу українську мову", - йдеться у зверненні чинного голови держави.

Порошенко нагадав слова Ліни Костенко про те, що "Нації вмирають НЕ від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову", і заявив, що за час його президентства Україна в плані розвитку мови вийшла з передінфарктного стану.

"Розквіт української мови після століть тотальної русифікації - це місія, яку нам належить завершити. Повага прав людей, які говорять російською та іншими мовами, - це теж важливо. Це європейська практика, якої ми неухильно дотримуємося і будемо дотримуватися. І люди доволі швидко переконаються, що новий закон на це ніяк не зазіхає", - сказав Порошенко і додав, що сам вивчив українську мову вже в зрілому віці.

Водночас у фейсбуці обраного президента Володимира Зеленського з'явилася заява, в якій ідеться, що необхідно приймати такі закони, які консолідують суспільство, а не навпаки.

"Українська мова - єдина державна мова в Україні. Так було, так є і так буде. З цього питання - ніяких компромісів. Держава повинна дбати про розвиток української мови, про розширення сфери її використання. Це теж безумовно, з цим погоджується все суспільство. Питання в методах, якими ми втілюємо в життя цей стратегічний курс. Моя принципова позиція - держава має сприяти розвитку української мови шляхом створення стимулів і позитивних прикладів, а не заборон і покарань, ускладненням бюрократичних процедур, множенням кількості чиновників замість їх скорочення", - йдеться в заяві Зеленського.

На його думку, законопроект став заручником передвиборної риторики.

"Сьогодні важко спрогнозувати наслідки прийняття цього закону - остаточний його текст з урахуванням усіх поправок поки що недоступний. Після мого вступу на посаду Президента буде проведено ретельний аналіз цього закону, щоб переконатися, що в ньому дотримано всіх конституційних прав і інтересів усіх громадян України. За підсумками аналізу буду реагувати відповідно до конституційних повноважень Президента України і в інтересах громадян", - заявив Зеленський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram