ГоловнаПолітика

Рада дозволила пряме донорське фінансування для розмінування на Донбасі

Закон удосконалює механізми залучення фінансування на протимінну діяльність.

Рада дозволила пряме донорське фінансування для розмінування на Донбасі
Фото: facebook.com/pressjfo.news

Верховна Рада прийняла закон про дозвіл прямого донорського фінансування неурядових організацій, що здійснюють розмінування на сході України.

За прийняття законопроекту №10180 проголосували 234 депутати за мінімально необхідних 226.

Згідно з документом, фінансові ресурси, що надаються донорами безпосередньо операторам протимінної діяльності, не підлягають зарахуванню до державного бюджету. Вони будуть використовуватися за напрямами, узгодженими з уповноваженим оперативним органом протимінних операцій (центром протимінних операцій).

Окрім цього, документ розширить можливості залучення недержавних коштів у сферу гуманітарного розмінування в Україні. Він також удосконалить механізми залучення фінансування для процесів протимінної діяльності.

Раніше грошова допомога спрямовувалася спочатку в державний бюджет, а після цього - вже на рахунки відповідних організацій.

Нагадаємо, на початку квітня посольство США також закликало прийняти поправку в законі про протимінну діяльність.

6 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №9080-1 про протимінну діяльність. Цей законопроект парламент повинен був ухвалити в листопаді після того як делегація Програми розвитку ООН спільно з міжнародними партнерами презентували програму діяльності щодо розмінування Донецької області.

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб підрахували, що витрати на розмінування всього Донбасу можуть перевищити 800 млн доларів.

22 березня віце-спікер парламенту Ірина Геращенко повідомила, що разом із колегами зареєструвала законопроект (№10180) про внесення змін до закону "Про протимінну діяльність в Україні" щодо вдосконалення механізмів залучення фінансування заходів протимінної діяльності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram