ГоловнаПолітика

Порошенко закликав міжнародне співтовариство посилити санкції проти Росії за паспортизацію ОРДЛО

Видача паспортів може бути початком гіршого сценарію військового вторгнення в Україну.

Порошенко закликав міжнародне співтовариство посилити санкції проти Росії за паспортизацію ОРДЛО
Фото: Макс Требухов

Президент України Петро Порошенко закликав міжнародну спільноту посилити санкції стосовно Росії у зв'язку з рішенням Володимира Путіна спростити видачу російських паспортів жителям окупованої території Донбасу. Відповідну заяву опубліковано на сайті глави держави.

"Закликаю міжнародних партнерів не допустити найгіршого сценарію, жорстко засудити деструктивні і злочинні дії російської влади, а також посилити режим міжнародних санкцій. У зв'язку з цим доручив МЗС негайно ініціювати обговорення цього питання в рамках Ради Безпеки ООН, а також інших міжнародних форматах, зокрема в ОБСЄ і ЄС", - сказано в заяві.

Порошенко зазначає, що указ Путіна є безпрецедентним втручанням Росії у внутрішні справи незалежної держави, грубим порушенням суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України і повним нехтуванням своїх зобов'язань в рамках "мінських домовленостей".

Президент підкреслює, що Росія знову перетнула червоні лінії і "торпедує" мирний процес на Донбасі, що в тому числі - доводить відмову російської сторони підтримати режим припинення вогню на великодні свята.

"Мета Росії очевидна - обнулити "мінські домовленості", де чітко прописані її зобов'язання: припинити обстріли, вивести свої війська і озброєння, звільнити українських заручників, повернути Україні контроль над її державним кордоном. Разом з мінськими зобов'язаннями Москва розраховує позбутися санкцій", - упевнений Президент.

Роздавання російських паспортів вже засудили США: прес-служба посольства США в Україні опублікувала заяву в своєму Твіттері. "Ми засуджуємо недавній абсурдний і дестабілізуючий указ Росії щодо російських паспортів для жителів Донецька і Луганська та підтверджуємо нашу рішучу підтримку суверенітету і територіальної цілісності України", - сказано в заяві.

Нагадаємо, раніше сьогодні президент Росії Володимир Путін підписав указ, що спрощує отримання російського громадянства для українців, що живуть на окупованій території Донецької та Луганської областей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram