ГоловнаПолітика

Янукович хоче повернутися в Україну під час президентства Зеленського, - адвокат

Захист домагатиметься зняття всіх звинувачень і оскаржить вирок.

Янукович хоче повернутися в Україну під час президентства Зеленського, - адвокат
Виктор Янукович хочет вернуться в Украину
Фото: Цензор

Колишній президент України Віктор Янукович хоче повернутися в Україну після того, як посаду голови держави займе переможець президентських виборів шоумен Володимир Зеленський.

Про це адвокат Януковича Віталій Сердюк розповів в інтерв'ю виданню "Известия".

Адвокат заявив, що перебування Януковича в Росії "тимчасове і вимушене".

"Після зміни влади в Києві з'являється шанс, що процес проти Віктора Януковича перестане бути політизованим", - сказав Сердюк.

За його словами, захист буде домагатися зняття з екс-президента всіх звинувачень і оскаржить уже винесений вирок.

Сердюк нагадав, що Янукович відправив новообраному голові держави вітальне повідомлення. Разом з тим, підкреслив адвокат, цей жест "ніяк не пов'язаний з його бажанням повернутися на батьківщину".

"Дійсно, наміри повернутися Віктор Янукович має. І ми над цим працюємо з перших днів боротьби за його права. Обрання Зеленського жодним чином не впливає на саме бажання Януковича. Так само як це не впливає на нашу процесуальну роботу: як боролися, так і боротимемося", - запевнив адвокат.

Крім того, за даними видання, в "Опозиційному блоці" пояснили, що Зеленський "не має мотиву переслідувати Януковича", однак для повернення втікача потрібен час, "потрібно почекати, поки хоча б частково пройде зміна політичних еліт".

Нагадаємо, 1 березня 2014 року Янукович, перебуваючи на території Росії, скоїв державну зраду, звернувшись з письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням використати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень. Того ж року Янукович утік у Росію.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва заочно визнав його винним у державній зраді і пособництві в агресивній війні. Янукович отримав покарання у вигляді 13 років позбавлення волі. У вироку зазначено, що дії Росії в Криму кваліфікують як акт агресії, а дії Януковича - як пособництво.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram