ГоловнаПолітика

Зеркаль: заміна президента не зупинить суди з Росією

"Поки політики займаються виборами, ми займаємося справами, які ведемо останні чотири роки".

Зеркаль: заміна президента не зупинить суди з Росією
Глава украинской делегации Елена Зеркаль во время время публичных слушаний по делу Украины против Российской Федерации, в в Межд
Фото: EPA/UPG

Заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль вважає, що заміна президента не зупинить міжнародні суди з Росією.

"Поки політики займаються виборами, ми, дипломати, займаємося і звільненням наших моряків, і іншими справами про порушення Росією норм міжнародного права, які ведемо протягом останніх чотирьох років", - написала Зеркаль у фейсбуці.

У найближчі півтора місяця буде чотири раунди засідань у рамках міжнародно-правової роботи українського МЗС.

23 квітня в Гаазі відбудеться обмін думками з Росією про те, як саме вона порушує імунітет українських військових кораблів і моряків.

6-7 травня в Гамбурзі заплановано слухання в Міжнародному трибуналі з морського права (ITLOS) з приводу вимоги звільнити моряків і кораблі.

3-7 червня в Гаазі призначено тижневі слухання в Міжнародному суді ООН з приводу порушення Росією конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації.

10-14 червня в Гаазі відбудуться слухання в арбітражному суді про порушення Росією прав України як прибережної держави.

"Якщо МЗС РФ заговорило про «перезавантаження», то моя реакція на це проста - не треба слів, просто видаліть власні правопорушення і компенсуйте шкоду. Ми не дамо вам вдати, що ви не в курсі, якої незворотної шкоди нам завдали", - написала Зеркаль.

Нагадаємо, що до кінця травня відбудеться інавгурація шостого президента України Володимира Зеленського.

Згідно з Конституцією України, президент країни здійснює управління зовнішньополітичною діяльністю держави. Він, зокрема, вносить у Верховну Раду подання про призначення міністра закордонних справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram