ГоловнаПолітика

Порошенко доручив НБУ забезпечити Приватбанк готівкою і не допустити паніки

Генпрокуратурі та СБУ президент запропонував вивчити можливість відкриття справи за неправосудне рішення щодо Приватбанку.

Порошенко доручив НБУ забезпечити Приватбанк готівкою і не допустити паніки
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко вважає за необхідне зробити все можливе для недопущення паніки серед населення у зв'язку визнанням націоналізації Приватбанку незаконною.

"Сьогодні нашими скоординованими діями ми повинні прибрати будь-які ризики, захистити інтереси людей, захистити позицію щодо стабільності національної грошової одиниці і не допустити паніки, яка може бути викликана на ринку", - сказав глава держави на засіданні РНБО.

Президент доручив Національному банку забезпечити Приватбанк готівкою для безперебійної роботи.

"До Національного банку звертаємося: забезпечити безперебійну роботу всіх відділень Приватбанку, укомплектувати їх необхідною готівкою, щоб не допустити збоїв у функціонуванні", - сказав він.

При цьому Порошенко запропонував РНБО доручити Міністерству фінансів проаналізувати всі ризики і наслідки, які можуть настати в разі виконання рішення суду щодо скасування націоналізації Приватбанку.

"Наскільки я розумію, якщо ми винесемо 155 млрд гривень докапіталізації банку, це потягне за собою ризики у вигляді 100 млрд додаткового фінансування Фонду гарантування фізосіб. Виплата цих коштів матиме ризики для інфляції, курсу", - сказав президент.

Глава держави доручив Генеральній прокуратурі і Службі безпеки України оцінити підстави для відкриття кримінального провадження проти суддів Окружного адміністративного суду Києва, які винесли рішення про незаконність націоналізації Приватбанку.

"Звертаюся з проханням до СБУ і Генпрокурора оцінити після завершення всіх необхідних судових процедур можливість і підстави для порушення кримінальної справи за неправомірне рішення суддів, які винесли ці позиції, не втручаючись в аналіз цього рішення по суті", - сказав президент.

Прошенко також підтримав Міністерство юстиції щодо необхідності звернення до Вищої кваліфікаційної комісії суддів з проханням прискорити процедуру оцінки для перезапуску Окружного адмінсуду Києва.

Нагадаємо, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету Міністрів про незаконність націоналізації Приватбанку. Рішення не набрало чинності і може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

Порошенко назвав рішення суду щодо Приватбанку першою ознакою реваншу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram