ГоловнаПолітика

МЗС України висловило рішучий протест у зв'язку з неправомірними рішеннями російських судів

МЗС України висловило рішучий протест у зв'язку з неправомірними рішеннями російських судів
Активисты после возвращения в Крым
Фото: facebook/Акъ Къая

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучі протести у зв'язку з неправомірними рішеннями російських судів у справі українських військовополонених моряків, а також у зв'язку з рішенням окупаційного суду Сімферополя у "справі Веджіє Кашка". Заяви опубліковані на сайті МЗС.

"Наші співгромадяни були затримані російськими силовиками в листопаді 2017 за нібито "вимагання грошей" у громадянина Туреччини, які останній викрав у ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Дії російських силовиків під час обшуку і затримання призвели до смерті самої Веджіє Кашка. Сфабрикована "справа Веджіє Кашка" стала одним із символів ганьби російського окупаційного "правосуддя"", - сказано в заяві МЗС.

Незважаючи на те, що всі затримані - літні люди, у яких є проблеми зі здоров'ям, вони тривалий час не отримували адекватної медичної допомоги. Це призвело до того, що Бекір Дегерменжи за кілька тижнів після арешту три дні опинився в комі. Асан Чапух під час перебування під вартою переніс мікроінсульт.

МЗС також засуджує нові каральні акції російських окупантів під приводом розслідування т.зв. "Справи Хізб ут-Тахрір" і вимагає від Російської Федерації припинити порушення прав людини на тимчасово окупованій території АР Крим та в м. Севастополь, невідкладно звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України, забезпечити дотримання зобов'язань РФ як держави-окупанта відповідно до міжнародного права, виконати резолюції ГА ООН про територіальну цілісність України.

"Закликаємо міжнародне співтовариство до посилення тиску на Росію з метою припинення порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму, звільнення незаконно утримуваних громадян України і прискорення деокупації АР Крим та м. Севастополя", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 16 квітня Україна також звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права (ITLOS) щодо застосування тимчасових заходів проти Росії з метою звільнення 24 військовополонених моряків і трьох військово-морських суден, які були незаконно захоплені в Чорному морі 25 листопада 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram