ГоловнаПолітика

Міжнародний трибунал ООН отримав запит України щодо військовополонених моряків

Дату засідання Міжнародного трибуналу з морського права буде оголошено найближчими днями.

Міжнародний трибунал ООН отримав запит України щодо військовополонених моряків
Фото: скриншот из видео

Міжнародний трибунал з морського права підтвердив отримання запиту України про застосування тимчасових заходів з метою звільнення українських моряків, захоплених Росією в Керченській протоці у листопаді 2018 року.

"16 квітня 2019 року Україна подала запит у Трибунал про призначення тимчасових заходів відповідно до пункту 5 статті 290 Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права в суперечці між Україною та Російською Федерацією про "недоторканність трьох українських військових кораблів і двадцяти чотирьох військовослужбовців на борту", - повідомили в прес-службі трибуналу в середу, 17 квітня.

У трибуналі уточнили, що слухання за запитами держав зазвичай проводять через два-три тижні після їх подачі. Дату їх початку пообіцяли оголосити найближчими днями.

Нагадаємо, 25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу" в нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 людини - доставили в Сімферополь, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли до Москви, де вони перебувають і зараз.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй (УВКПЛ ООН) теж визнав, що заарештованих Росією українських моряків можна вважати військовополоненими.

Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх у скоєнні кримінального злочину.

17 квітня Московський суд продовжив арешт всім українським морякам до 24 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram