ГоловнаПолітика

Глузман, Головаха, Куликов та інші представники громадськості звернулися до кандидатів у президенти

Активісти просять кандидатів, хто б не переміг, уникати непродуманих і не підтверджених фінансами рішень.

Глузман, Головаха, Куликов та інші представники громадськості звернулися до кандидатів у президенти
Фото: mif-ua.com

Група українських громадських діячів звернулася до кандидатів у президенти з відкритим листом. Документ підписали лікар Семен Глузман, соціолог Євген Головаха, історик Ярослав Грицак, журналіст Андрій Куликов, екс-обмудсман Валерія Лутковська, юрист Микола Сірий і екс-замміністра охорони здоров'я Віктор Шафранський.

"Ми не звертаємося ані до нинішнього Президента, ані до можливого майбутнього. Наша мета – бути почутими українською громадою. Тими людьми, які вболівають за долю країни. Для нас, авторів цього листа, точкою відліку є вільний вибір українського народу як на демократичних виборах, так і в геополітичних вимірах. Ми глибоко усвідомлюємо, що сучасна національна ідея для нашого суспільства прямо пов’язується з образом успішної країни, в якій неухильно дотримуються політичні та соціально-економічні права  громадян", - сказано в листі.

"Ми не мрійники. Ми добре усвідомлюємо, що не контрольована народом влада завжди схильна до зловживань і брехні. Нинішні президентські вибори, їх перший тур, показали високий соціальний запит на зміни.

Якими б не були кінцеві результати президентських виборів 2019 року, найвищі державні посадовці повинні усвідомлювати і пам’ятати:

  • соціальна система України перебуває в зоні високого ризику;
  • підготовка будь-яких соціальних реформ, в необхідності яких у нас немає сумніву, повинна здійснюватися не об’єктами реформування, тобто міністерствами і відомствами, а виключно на професійній основі незалежними багатодисциплінарними експертними групами;
  • всі проекти реформування соціальних систем мають супроводжуватись комплексною оцінкою наслідків, економічними розрахунками та соціологічними дослідженнями;
  • міністри та інші керівники відомств не повинні самостійно, без погодження з незалежними групами фахівців, які готують і супроводжують реформу, самостійно починати реформування своєї галузі;
  • розглядаючи можливості реформування системи охорони здоров’я в країні, слід пам’ятати, що вона охоплює не лише підсистему Міністерства охорони здоров’я, але також і медичні служби Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти і науки, пенітенціарної служби, що нині перебуває у сфері управління Міністерства юстиції, та інших відомств: МВС, СБУ, МО тощо.
  • враховуючи відкритість українського суспільства і вимоги сучасної міжнародної співпраці, наші реформаційні прагнення мають відповідати умовам реальної, а не вдаваної інтеграції на міжнародному рівні.

Ми наполегливо просимо керівництво держави принципово відкинути волюнтаризм, не приймати непродумані та не підтверджені фінансовими реаліями рішення. Ми переконані, що наше суспільство підтримає модернізацію всієї української соціальної системи, якщо його будуть чесно і повно інформувати про суть реформи, її цілі, методи і форми реалізації, можливі ризики, проблеми і наслідки.

Український народ заслуговує чесного ставлення до себе. В цьому випадку він буде готовим до тимчасових труднощів і терпимим до можливих помилок реформаторів", - сказано у зверненні до кандидатів.

Нагадаємо, ввечері у вівторок, 16 квітня, стало відомо, що кандидати в президенти узгодили проведення дебатів на "Олімпійському" і орендували НСК з 9 ранку до півночі. Очікується, що перед виступом кандидата (або кандидатів) пройде концерт. Громадянська мережа "Опора" напередодні повідомила, що штаб Зеленського пропонує виборцям із Кіровоградської області не тільки безкоштовні квитки на цей концерт, а й безкоштовну дорогу до Києва і назад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram