ГоловнаПолітика

Україна звернулася в міжнародний трибунал для звільнення військовополонених моряків

Запит буде розглядати ITLOS у Гамбурзі.

Україна звернулася в міжнародний трибунал для звільнення військовополонених моряків
Стоп-кадр из видео тарана украинского буксира кораблем РФ
Фото: стоп-кадр

Україна 16 квітня звернулася в Міжнародний трибунал з морського права (ITLOS) про застосування тимчасових заходів проти Росії з метою звільнення 24 військовополонених моряків і трьох військово-морських суден, які були незаконно захоплені в Чорному морі 25 листопада 2018 року.

Про це йдеться на сайті МЗС.

Україна у своєму запиті посилається на конвенцію ООН з морського права (UNCLOS), згідно з якою військово-морські судна і їхній персонал мають абсолютний імунітет. Іноземні держави не можуть їх арештовувати, затримувати і судити. Захоплення Росією кораблів у Чорному морі і спроба кримінального переслідування українських моряків грубо порушує UNCLOS.

1 квітня Україна повідомила РФ про намір почати обов'язкове арбітражне провадження відповідно до UNCLOS.

"Сьогоднішній запит про застосування тимчасових заходів спрямований на захист від серйозної і непоправної шкоди, якої буде завдано утриманням військово-морських суден України і утриманням та переслідуванням її військовослужбовців. Наступним кроком у провадженні стане розгляд справи ITLOS на прохання України. Україна очікує, що слухання буде заплановано протягом найближчих декількох тижнів і рішення буде невдовзі після цього", - йдеться в заяві.

Президент Петро Порошенко висловив надію, що суд за "лічені тижні" зобов'яже Росію звільнити українських моряків і українські судна.

"Якщо для РФ це політична гра і шантаж, то для нас це боротьба за долі наших громадян і повагу до вимог міжнародного права. Як би не хизувався агресор, його дії вже надійно скуті вжитими нами заходами - це і дипломатичний тиск, це і запущені процедури ЄСПЛ, і механізм примусового врегулювання спору згідно з Конвенцією ООН з морського права", - йдеться в заяві голови держави.

Нагадаємо, 25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" в нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 людей - доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають і зараз.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй (УВКПЛ ООН) теж визнало, що заарештовані Росією українські моряки можуть вважатися військовополоненими.

Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх у скоєнні кримінального злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram