ГоловнаПолітика

Луценко: судова система в Україні тяжко хвора

Генпрокурор прокоментував звільнення з-під варти Савченко та Рубана.

Луценко: судова система в Україні тяжко хвора
Юрий Луценко
Фото: Макс Левин

Генеральний прокурор Юрій Луценко розкритикував судову систему в Україні, коментуючи звільнення з-під варти нардепа Надії Савченко і керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана.

Про це він написав у Фейсбуці.

Луценко нагадав, що наприкінці січня ГПУ передала справу Савченко-Рубана в суд з обвинувальним актом. Тому, за його словами, вчорашнє рішення (точніше - його відсутність) про запобіжний захід на час судового процесу - виняткова компетенція суду.

"Але низка останніх резонансних судових рішень, коли арешту уникають підозрювані в убивстві і тероризмі, змушують визнати - судова система тяжко хвора", - заявив генпрокурор.

"Причина перша - дозволені законом маніпуляції з нескінченною зміною адвокатів. У Савченко таких адвокатів (які то входили в процес, то покидали його) було вісім платних і один безкоштовний від держави. Законопроект для усунення цих зловживань давно лежить у Верховній Раді", - наголосив Луценко.

Ще однією причиною він назвав критично малу кількість суддів у судах.

"40% незаповнених вакансій призводить до того, що відведення навіть одного судді вимагає передачі справи в інший суд. «Футбол» зміни судів у справі Савченко-Рубана з «каруселлю» відводів на кожному етапі вражає: Верховний суд - Чернігівський районний - Чернігівський апеляційний - Верховний суд - Солом'янський районний - Київський апеляційний - Верховний Суд - Київський апеляційний - Дарницький районний - Київський апеляційний - Броварський районний... ", - нагадав Луценко.

"Причина третя - небажання окремих суддів виконувати свою роботу. Інакше як самоусуненням важко назвати самовідвід у цій справі тільки тому, що хтось із родичів судді проживає на окупованій території ... Ну і головне: звільнення з-під варти на підготовчому судовому засіданні зовсім не означає зняття звинувачення. ГПУ наполягає на достатності доказів у скоєнні злочинів Савченко та Рубаном. Упевнений, що завезення важкої зброї з так званої "ДНР" для обстрілу української столиці не залишиться безкарним", - резюмував генпрокурор.

Нагадаємо, в понеділок, 16 квітня, Савченко вийшла на волю після 13 місяців у СІЗО. Також було звільнено Володимира Рубана. У Броварському райсуді пояснили, що суд не встиг розглянути клопотання з приводу продовження запобіжного заходу, оскільки адвокати обвинувачених заявили велику кількість клопотань.

8 березня 2018 року Володимира Рубана затримали на пункті пропуску при виїзді з "ДНР". У меблях, які він перевозив у своєму автомобілі, знайшли велику кількість зброї. 9 березня йому було висунуто підозру в підготовці масових терактів.

За даними слідства, Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів. Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі буде обстріляно з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента та житлові будинки. Одночасно з цим повинні були підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв убити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутні на засіданні ВР.

22 березня 2018 року після зняття недоторканності в цій самій справі було затримано депутата Верховної Ради Надію Савченко.

Їй закидають змову з метою силового захоплення влади (ч.1 ст.109 КК), підготовку до силового захоплення влади (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ч.1. ст.109 КК), підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну і інших політиків (ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ст.112 КК), підготовку до теракту (ч.1 ст.14, ч .3 ст.258 КК), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч.1 ст.258-3), незаконне поводження зі зброєю (ч.1 ст.263 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram