ГоловнаПолітика

Порошенко назвав добровільну екстрадицію Крючкова передвиборною технологією

"Завтра Крючкова поведуть до суду, післязавтра він опиниться на волі, а в четвер буде на 1+1".

Порошенко назвав добровільну екстрадицію Крючкова передвиборною технологією
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко вважає, що добровільна екстрадиція екс-нардепа Дмитра Крючкова - це передвиборна технологія штабу Володимира Зеленського.

Про це він сказав в ефірі ICTV.

"Три роки якийсь пан Крючков ховався по всьому світу, починаючи з Криму і РФ і закінчуючи Німеччиною, де його затримали. За кілька тижнів до виборів він здається німецькій владі. За два тижні до виборів він пише заяву про добровільне повернення до України і надання свідчень та дає інтерв'ю журналістам. В інтерв'ю він каже: Я колись спілкувався з паном Кононенком, я писав усі розмови. Але продемонструвати зміг тільки п'ять слів", - сказав Порошенко.

Він визнав, що правоохоронні органи повинні розслідувати цю ситуацію, але водночас вказав на ознаки передвиборної технології в ній.

"Менш ніж за тиждень до виборів повертається пан Крючков, якого я ніколи не бачив, ніколи не чув і ніколи не знав. Хоча він, здається, працював у Верховній Раді, але я точно його за обличчям не ідентифікую, ніколи в житті з ним не розмовляв. Побачите: завтра пана Крючкова поведуть до суду, післязавтра він опиниться на волі, а в четвер він буде на каналі 1+1, на території пана Зеленського, щоб відіграти свою роль у виборчому процесі", - сказав він.

"Це передвиборні технології штабу мого опонента і його патрона, пана Коломойського", - упевнений президент.

Водночас Порошенко додав, що його товариш Ігор Кононенко зобов'язаний відповісти на запитання слідчих органів. "І якщо він буде винен - повинен нести за це відповідальність", - сказав він.

Нагадаємо, Крючков є фігурантом у справі про привласнення 346 млн гривень "Запоріжжяобленерго", в якому понад 60% акцій належить державі. У липні 2016-го Крючкова оголосили в розшук.

Розслідування триває з грудня 2015 року. У скоєнні злочину слідство підозрює двох осіб. Міноритарний пакет акцій "Запоріжжяобленерго" належить братам Суркісам і Костянтину Григоришину.

У березні 2019 року програма "Схеми" опублікувала розслідування, згідно з яким Ігор Кононенко причетний до масштабних афер в енергетиці. Як докази були представлені телефонні переговори фігурантів розслідування, зокрема Дмитра Крючкова, що стосуються отримання незаконних прибутків від енергокомпаній.

Дмитро Крючков обирався народним депутатом України Верховної Ради п'ятого скликання від Блоку Юлії Тимошенко, був членом комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram