ГоловнаПолітика

Прокуратура звинуватила Вишинського у публікації 72 антиукраїнських статей

15 квітня прокурори встигли зачитати 34 з 79 сторінок обвинувального акта.

Прокуратура звинуватила Вишинського у публікації 72 антиукраїнських статей
Фото: Укринформ

Прокуратура звинуватила керівника "РИА Новости-Украина" Кирила Вишинського у розміщенні 72 статей "антиукраїнського спрямування".

Про це заявили прокурори Арно Ліллемяе та Євген Комаровський, коли оголошували обвинувальний акт у Подільському райсуді Києва, повідомляє Радіо Свобода.

Під час зачитування документа обвинувачі заявили, що ці статті Вишинський розмістив у період з 2014 по 2018 роки. За версією прокурорів, матеріали містили "недостовірну, необ'єктивну, упереджену інформацію щодо України, української влади і армії та спростовували російську агресію проти України". Також обвинувачення вважає, що ці матеріали "виправдовували можливий вихід окремих регіонів Донецької та Луганської областей зі складу України".

Прокурори зазначили, що агентство "РИА Новости-Украина" фактично було представництвом держпідприємства МИА "Россия Сегодня". Однак воно було зареєстроване як незалежна юридична особа і отримувало фінансування не безпосередньо з Москви, а через фірми прокладки.

Звинувачення стверджує, що гроші надходили спочатку від офшору з Кіпру, а потім від компанії SPN Media Solutions DOO Beograd з Сербії, кінцевим бенефіціарним власником якої є МИА "Россия Сегодня". Ці компанії нібито пересилали гроші на рахунок ТОВ "Інтерселект", директором якого є Вишинський. Прокурори заявили, що за цією схемою з 2015 по 2018 роки екс-керівник "РИА Новости-Украина" отримав від МИА "Россия Сегодня" 257,1 тис. доларів США і 2,143 млн євро.

15 квітня прокурори встигли зачитати 34 з 79 сторінок обвинувального акта. Чергове засідання заплановане на 25 квітня.

Після суду Вишинський в заяві для журналістів назвав обвинувальний акт "набором малозрозумілих звинувачень, під якими немає нічого, крім брехні і фантазій прокуратури і Служби безпеки".

Засідання, яке відбулося 15 квітня, було другим за рахунком. Суд у справі Вишинського розпочався 4 квітня.

Нагадаємо, Вишинського затримали у Києві 15 травня 2018 року. Його звинуватили у державній зраді, закликах до порушення суверенітету країни і територіальної цілісності. Вишинського заарештували без права внесення застави, йому загрожує до 15 років позбавлення волі в разі визнання його винним.

За результатами досудового розслідування прокуратура АР Крим скерувала обвинувальний акт щодо Вишинського до Подільського райсуду Києва для розгляду по суті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram