ГоловнаПолітика

Російський опозиціонер отримав політичний притулок в Україні

Іван Білецький заочно заарештований в РФ за "заклики до екстремізму через Інтернет".

Російський опозиціонер отримав політичний притулок в Україні
​Иван Белецкий
Фото: Радио Свобода

Російський опозиціонер Іван Білецький отримав посвідчення біженця в Україні. Про це йдеться в заяві на сайті заснованої ним громадської організації "Інститут національної політики".

"Україна офіційно надала мені притулок в повному обсязі, всі документи отримані на руки. На цю мить маю всі права громадянина України, крім права обиратися до представницьких органів державної влади. Через три роки маю право отримати громадянство України. Процедура отримання статусу біженця тривала трохи більш ніж 11 місяців, з березня 2018 р. по лютий 2019 р., а протягом березня 2019 р. відбувалося виготовлення документів", - йдеться в заяві.

Білецький зазначив, що офіційна влада України визнала всі кримінальні та адміністративні переслідування з боку РФ політично мотивованими і пов'язаними з його опозиційною діяльністю, яка була спрямована на відстоювання демократичних цінностей в РФ.

"Протягом усього часу перебування в Україні неодноразово перевірявся з боку СБУ. Україна, а також всі учасники ООН не мають права мене видати на територію РФ. Україна бере зобов'язання щодо мого міжнародного захисту в повному обсязі", - додав він.

Білецький почав політичну діяльність в Росії на початку 2000-х років. У лютому 2017 року став засновником оргкомітету "Партії націоналістів". У 2017 році брав участь в декількох акціях, організованих Олексієм Навальним. У липні 2017 року після арештів наближених до нього опозиційних діячів втік в Україну.

30 березня 2018 року суд у Москві виніс ухвалу про заочний арешт одного з лідерів незареєстрованої "Партії націоналістів" Івана Білецького за "заклики до екстремізму через інтернет".

Раніше повідомлялося, що двоє російських поліцейських попросили притулку в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram