ГоловнаПолітика

Порошенко розповів, що може додзвонитися лідерам багатьох країн світу в будь-який час

Він підкреслив, що раніше президенти України не мали такої можливості.

Порошенко розповів, що може додзвонитися лідерам багатьох країн світу в будь-який час
Порошенко рассказал, что может дозвониться лидерам многих стран мира
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко вважає перевагою, що в нього як у голови держави довірчі відносини з лідерами багатьох країн світу і що він може безперешкодно додзвонитися до них у будь-який час.

Про це він заявив на Київському форумі безпеки, передає "Інтерфакс-Україна".

"Добре це чи погано, що президент України має довірчі відносини з лідерами багатьох європейських країн і лідерами країн світу? Моя особиста думка - це дуже добре, коли ти можеш 24 години на добу зняти трубку і подзвонити лідерам держав світу", - сказав Порошенко.

Він зауважив, що раніше президенти України не мали такої можливості.

"У нас складається враження, що президент міг подзвонити тільки в одну країну і назва цієї країни - Росія. Запитайте у Леоніда Даниловича Кучми, як довго він намагався додзвонитися до Путіна в 2003 році під час "Тузли". Запитаєте. Не всі про це пишуть. Це не тільки Порошенко не додзвонився Путіну під час агресії в нейтральних водах Чорного моря біля Керченської протоки", - додав Порошенко.

Водночас він наголосив, що до всіх інших лідерів він додзвонився відразу ж після інциденту.

"І до генсека НАТО, і президента Трампа - він був у польоті, але я відразу ж додзвонився до Майкла Помпео, і до Анґели Меркель, і до Терези Мей, і до президента Польщі, до всіх - для того, щоб скоординувати наші дії, поінформувати, що трапилося", - додав Порошенко.

Нагадаємо, влітку минулого року Порошенко і президент РФ Володимир Путін по телефону обговорювали питання звільнення українських політв'язнів, які перебувають на території Росії і на тимчасово окупованих територіях.

До цього Порошенко і Путін говорили по телефону в лютому 2018 року. Розмова відбулася напередодні запланованої, але не проведеної зустрічі міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки" в Мюнхені. Порошенко пізніше розповів, що розмова стосувалася двох тем: миротворців і звільнення заручників.

У листопаді 2018 року, після захоплення Росією українських моряків біля Керченської протоки, Порошенко зажадав телефонної розмови з Путіним, але не отримав від Москви відповіді на цей запит.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram