ГоловнаПолітика

На конкурс з управління "Межигір'ям" подали заявки три учасники

Двоє з них подавалися на попередній конкурс.

На конкурс з управління "Межигір'ям" подали заявки три учасники
Фото: Дмитрий Денисов

На конкурс з вибору керуючого колишньою президентською резиденцією "Межигір'я" надійшло три заявки, повідомив у фейсбуці голова громадської ради при Агентстві розшуку і менеджменту активів Гліб Каневський.

Охочими виявилися громадська організація "НПУ "Межигір'я" (фактичний управитель резиденцією зараз), ПП "Гаянський Геннадій Григорович" і ТОВ "Скомпані".

Це вже друга спроба держави знайти керуючого для "Межигір'я".

Раніше агентство хотіло знайти керуючого рухомим і нерухомим майном на території "Межигір'я", але конкурс провалився.

На другий конкурс вирішили виставити не тільки майно Межигір'я, а й корпоративні права ТОВ "Танталіт", якому належить велика кількість об'єктів на території резиденції. Також у новому конкурсі зняли вимогу подавати прогнози прибутку, акцент зроблено на якості змісту майна.

Нагадаємо, що територія "Межигір'я" належить державі, а розташовані на ній будівлі - компанії "Танталіт" і екс-президенту Віктору Януковичу. У той самий час усі ці будівлі під арештом у рамках кримінального провадження.

У 2007 році Віктор Янукович, який очолював Кабінет Міністрів, передав "Межигір'я" у статутний фонд держкомпанії "Надра України", після чого вона уклала договір міни з фірмою "Медінвесттрейд". Обмін полягав у тому, що держава віддає приватній фірмі "Межигір'я", а натомість отримує дві нежитлові будівлі в Києві за адресою Паркова алея, 3 і Паркова алея, 5-7.

Через два місяці - в листопаді 2007 року - компанія "Медінвесттрейд" продала резиденцію "Межигір'я" фірмі "Танталіт", яка володіла комплексом до втечі Януковича з України.

У вересні 2016 року Державна аудиторська служба дійшла висновку, що обмін між "Надрами України" і "Медінвесттрейдом" був нерівноцінним. Вартість майна, яким обмінювалися компанії, в договорі визначили на рівні 111,7 млн гривень. Але висновки Київського науково-дослідного інституту судових експертиз показали, що "Межигір'я" коштувало тоді 540 млн гривень. Таким чином, "Надра України" недоотримали 428,3 млн гривень.

Крім того, на момент обміну компанія не мала погодження від Фонду держмайна і Кабміну.

У 2007 році компанією "Надра України" керував Едуард Ставицький (він же Натан Розенберг), який переховується від українського правосуддя в Ізраїлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram