ГоловнаПолітика

Правоохоронці в 2014 році охолодили запал російських сепаратистів у Харкові за 17 хвилин, - Аваков

Голова МВС розповів про річницю визволення Харкова і запобігання "ХНР".

Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розповів, що в 2014 році Харків вдалося врятувати від проросійських сепаратистів тільки завдяки рішучим діям правоохоронців: на штурм ХОДА знадобилося 17 хвилин. Коментар Авакова опубліковано на сайті міністерства.

Протистояння в Харкові між проросійськими сепаратистами і прихильниками України почалося в листопаді 2013 року, але найвищою точкою протистояння стали події 6-7 квітня 2014 року, які супроводжувалися захопленням будівлі ОДА і проголошенням "Харківської народної республіки".

Увечері 7 квітня "альтернативні депутати" в будівлі ОДА проголосили "Харківську народну республіку" і спробували призначити референдум про статус регіону за посередництва Росії, а також оголосити державний суверенітет самопроголошеної республіки.

"У той час Харків бачив, що відбувається в Донецьку. І спокійний, інтелігентний Харків вирішив, що нам цього не треба. У Харкові знайшлися представники еліти, які взяли на себе відповідальність звільнити місто від нечисті", - розповів керівник МВС.

"Ми готувалися до захисту Харкова. Тоді навіть довелося ігнорувати прояви агресії, коли в центрі міста ходили хлопці з битами і російськими прапорами. Вони розгромили місцеву телестудію, магазини", - розповів Аваков.

Фото: mvs.gov.ua

Вранці 8 квітня тоді ще в.о. міністра внутрішніх справ Аваков заявив про проведення в Харкові антитерористичної операції. В рамках операції було перекрито центр міста і станції метро. Підрозділ "Ягуар" під командуванням тодішнього командувача НГУ Степана Полторака звільнив будівлю обласної державної адміністрації.

Аваков зазначив, що тоді було прийнято безпрецедентне рішення про штурм Харківської облдержадміністрації, щоб звільнити її від сепаратистів.

"Ми зважилися на штурм. Ми не могли уявити, як це - стріляти в людей. Ми ще не могли відійти від страшних смертей на Майдані. На весь штурм знадобилося 17 хвилин. Затримали 74 особи. Це також було безпрецедентно. Це була твереза нота, яка показала росіянам, що з Харковом це не пройде", - підкреслив міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram