ГоловнаПолітика

Бойовики "ЛНР" не пустили представника ОБСЄ Тоні Фріша до трьох ув'язнених у СІЗО

Сам Фріш при цьому встиг знятися у відео, яке бойовики використовують для пропаганди.

Бойовики "ЛНР" не пустили представника ОБСЄ Тоні Фріша до трьох ув'язнених у СІЗО
Тони Фриш
Фото: grushevskogo5.com

Бойовики "ЛНР" відмовили координатору гуманітарної підгрупи ТКГ від Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Тоні Фрішу у відвідуванні українських заручників, що утримуються в Луганському СІЗО. Про це сьогодні повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТГК Ірина Геращенко.

"Сьогодні координатор ОБСЄ Фріш відвідав в'язниці в окупованому місті, бойовики відмовилася надати йому зустріч з нашими заручниками Деєвим, Іванчуком, Орищуком, на чому наполягала українська сторона. І дозволили відвідати лише трьох інших незаконно утримуваних заручників", - написала Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Незважаючи на вимоги української сторони, до заручників жодного разу не допускали ані Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ), ані ОБСЄ. "У нас є всі підстави для серйозного занепокоєння цим фактом і повною ізоляцією українських військових, незаконно утримуваних окупантами", - наголосила перший віце-спікер.

Геращенко висловила обурення діями РФ і підконтрольних Росії представників окупаційної влади, у результаті яких українських військовослужбовців тримають в ОРДЛО. Вона зазначила, що спільно з представниками Служби безпеки України підготувала листи до Міністерства закордонних справ України та до представника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдика з протестом щодо недопуску до українських військовополонених. 

Геращенко додала, що посол Фріш "дозволив собі в окупованому Донецьку стати учасником зйомок антиукраїнського пропагандистського відео проросійськими сепаратистами і РФ", що потребує окремої реакції з боку українського МЗС.

Нагадаємо, Служба безпеки України раніше повідомила про жорстоке поводження з українськими полоненими в ОРДЛО. Служба, зокрема, опублікувала свідчення 435 колишніх заручників про тортури, які до них застосовували бойовики "ДНР" і "ЛНР" та їхні російські куратори.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram