ГоловнаПолітика

Глави МЗС країн "Великої сімки" закликали Росію відкрити Керченську протоку для українських суден

І звільнити військовополонених моряків, заарештованих у Москві.

Глави МЗС країн "Великої сімки" закликали Росію відкрити Керченську протоку для українських суден
Главы стран "Большой семерки"
Фото: EPA/UPG

Глави МЗС країн "Великої сімки" закликали Росію не перешкоджати проходу через Керченську протоку та звільнити військовополонених українських моряків. Відповідну заяву опубліковано в комюніке G7.

"Росія своїми діями порушує норми міжнародного права. Ми висловлюємо стурбованість з приводу дій Росії проти України в Керченській протоці й навколишніх водах, які небезпечно посилили напругу. Неможливо виправдати застосування Росією військової сили проти українських суден і моряків", - сказано в документі.

Міністри закордонних справ країн G7 також закликали уникати подальшого загострення ситуації.

"Ми закликаємо Росію звільнити заарештованих членів екіпажів і судна й утримуватися від перешкоджання законному проходженню кораблів через Керченську протоку", - заявили глави МЗС G7. 

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації атакували й захопили в полон три кораблі ВМС України - два бронекатери й буксир, а також екіпажі суден у складі 24 осіб. Моряків заарештували й вивезли до Москви, де вони тепер перебувають під арештом. Суд Москви призначив усім морякам психіатричну експертизу. Українців звинувачують у незаконному перетині російського кордону, тоді як кораблі здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram