ГоловнаПолітика

Суд скасував ліквідацію банку "Хрещатик"

Фонд гарантування вкладів подав касаційну скаргу.

Суд скасував ліквідацію банку "Хрещатик"
Суд отменил ликвидацию банка "Хрещатик"
Фото: xcitybank.com.ua

Шостий апеляційний адміністративний суд 28 березня залишив без задоволення скаргу Національного банку України та Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) на рішення Окружного адмінсуду від 27 грудня 2018 року про скасування ліквідації банку "Хрещатик".

Про це повідомляє "Фінклуб".

У Фонді заявили, що для збереження активів банку і запобігання втрати їх вартості, а також для захисту прав вкладників і кредиторів банку було ухвалено рішення про продовження повноважень ліквідатора банку "Хрещатик" Марини Славкіної до настання однієї із двох обставин: а) ухвалення Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду остаточного рішення у справі №826/3021/18; або б) погодження Національним банком нових керівників банку та видачі ліцензії на здійснення банківської діяльності банку "Хрещатик".

Враховуючи ситуацію, що склалася, Фонд ухвалив рішення призупинити виплати вкладникам банку "Хрещатик" гарантованої суми відшкодування. Раніше Верховний суд підтвердив бездіяльність НБУ під час банкрутства "Хрещатика".

Відзначається також, що ФГВФО подав касаційну скаргу на судове рішення, яким кредиторів банку позбавили можливості отримати належні їм виплати.

Нагадаємо, банк "Хрещатик" віднесено до категорії неплатоспроможних 5 квітня 2016 року, а 2 червня 2016 року за пропозицією ФГВФО регулятор ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію цього банку.

Окружний адміністративний суд Києва 28 лютого 2017 року визнав протиправною бездіяльність НБУ щодо невжиття належних заходів щодо забезпечення захисту законних інтересів вкладників і кредиторів банку. Нацбанк не погодився з цими рішеннями судів і подав касаційну скаргу. Але 20 грудня 2017 року регулятор отримав постанову Вищого адміністративного суду України від 7 грудня 2017 року, якою касаційну скаргу НБУ залишено без задоволення, а судові рішення попередніх інстанції - без змін. Регулятор звернувся до Вищого Суду України за переглядом рішення, але і тут отримав відмову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram