ГоловнаПолітика

САП звинуватила НАБУ в небажанні розслідувати справи "Укроборонпрому"

"Позиція НАБУ - справа не має перспективи і не буде доведена до суду".

САП звинуватила НАБУ в небажанні розслідувати справи "Укроборонпрому"
Фото: Макс Требухов

Спеціалізована антикорупційна прокуратура звинуватила НАБУ в небажанні розслідувати справи, що стосуються військової тематики й "Укроборонпрому". 

Про це йдеться в фейсбуці САП.

Прокуратура наводить як приклад кримінальне провадження за фактом фіктивних постачань запчастин і комплектуючих на Харківський бронетанковий завод на загальну суму 56 млн гривень, де фігурує, зокрема, скандальна компанія "Оптимумспецдеталь" із розслідування Bihus.info.

"Спочатку слідство рухалося дуже активно, але, починаючи з вересня 2016 року, суттєво сповільнилося. Позиція НАБУ: справа не має перспективи і не буде доведена до суду, оскільки неможливо документально підтвердити постановку і зняття з обліку на Харківському бронетанковому заводі відповідних комплектуючих (лазерних прицілів), які потім фігуранти справи поставили на той самий завод повторно", - йдеться в повідомленні.

Те ж саме, за даними САП, стосується цілої низки інших кримінальних проваджень:

  • за фактом зловживання з боку посадових осіб Міністерства оборони та керівництва Шепетівського ремонтного заводу під час закупівлі 18 самохідних гаубиць 2С1 "Гвоздика" (ч. 2 ст. 364 КК);
  • за фактом розкрадання посадовими особами фірми "Інмаш" і двох підприємств-нерезидентів більш ніж 6 млн гривень Шосткинського казенного заводу "Імпульс" під час реалізації військової продукції (ч. 5 ст. 191 КК);
  • за фактом розтрати понад 58 млн гривень під час закупівлі палива Міноборони у ТОВ "Трейд Коммодіті" (ч. 5 ст. 191 КК України);
  • за фактом розтрати майна Київського бронетанкового заводу посадовими особами підприємства (ч. 3 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК).
  • за фактом розтрати службовими особами Житомирського бронетанкового заводу 20 двигунів УТД-20 з мобілізаційного резерву вартістю 6,9 млн гривень (ч. 5 ст. 191 КК України);
  • за фактом розтрати 382 тис. гривень посадовими особами Київського бронетанкового заводу шляхом завищення витрат на капітальний ремонт двигунів марки 5Д20-240.

У зв'язку з цим САП просить Раду громадського контролю НАБУ вплинути на співробітників Бюро.

Нагадаємо, наприкінці лютого 2019 року навколо "Укроборонпрому" виник гучний корупційний скандал.

Журналісти Bihus.info повідомили, що державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які були під контролем осіб, наближених до "Укроборонпрому". Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування базується на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело у 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Основними фігурантами розслідування є власник компанії "Оптимумспецдеталь" Андрій Рогоза і його бізнес-партнери Віталій Жуков і Ігор Гладковський, син першого заступника голови РНБО Олега Гладковського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram